Οικονομία

Επικεφαλής της ΑΑΔΕ για 5 χρόνια ακόμα ο Γ. Πιτσιλής


Aνανεώθηκε για πέντε χρόνια η θητεία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή.

Την σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ έλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ η τρέχουσα θητεία του Γ. Πιτσιλή έληγε στις 20 Ιανουαρίου.   

Το ιστορικό

Ο Γιώργος Πιτσιλής τοποθετήθηκε, μετά από διαγωνισμό, επικεφαλής της ανεξάρτητης φορολογικής Αρχής τον Ιανουάριο του 2016. Τότε η «Αρχή» ονομαζόταν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, με τον ν. 4389/2016, η ΓΓΔΕ μετονομάστηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της και του ρόλου του διοικητή της.

Ο κ. Πιτσιλής είχε αντικαταστήσει τότε την Αικατερίνη Σαββαϊδου, η οποία αναγκάστηκε σε παραίτηση, το 2015, λόγω εκκρεμοτήτων που υπήρχαν, πριν αναλάβει επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής Αρχής ήταν απαίτηση των δανειστών και μάλιστα καθυστερούσε να έρθει η τρόικα, μέχρι να υλοποιηθεί το νομικό πλαίσιο.

Η θητεία του Γιώργου Πιτσιλή, αρχικά στην ΓΓΔΕ ήταν διετής, από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018, καθότι το πλαίσιο λειτουργίας της ΓΓΔΕ προέβλεπε διετή θητεία για τον επικεφαλής.

Με την μετατροπή της ΓΓΔΕ σε ΑΑΔΕ, την 1η Ιανουαρίου 2017, παρέμεινε κανονικά στη θέση του ο κ. Πιτσιλής, ως επικεφαλής, πλέον, της ΑΑΔΕ. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προχώρησε στην ανανέωση της θητείας του Γιώργου Πιτσιλή, για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου του 2020.

Το βιογραφικό του Γ. Πιτσιλή

O Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1975.

Είναι  Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με επιστημονική ειδίκευση και σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε όλο το φάσμα του  Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού.

Είναι απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του

Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I).

Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.