Διεθνή

Ποινή 200 ετών σε ηγέτη αίρεσης που επέβαλλε στα μέλη της θάνατο από ασιτία


Σε ποινή κάθειρξης 200 ετών καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κένυας ο Πολ Μακένζι, επικεφαλής θρησκευτικής αίρεσης, για την υπόθεση θανάτου 190 παιδιών. Τα συγκεκριμένα παιδιά πέθαναν μετά από παρατεταμένη ασιτία, έπειτα από δικές του εντολές. Τα θύματα εντοπίστηκαν θαμμένα σε δασική περιοχή.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασαν οι εισαγγελικές αρχές, ο Μακένζι είχε δημιουργήσει μια θρησκευτική κοινότητα  σε δάσος κοντά στις ανατολικές ακτές της Κένυας, στον Ινδικό Ωκεανό. Φέρεται να έπειθε τους πιστούς να απέχουν από την τροφή μέχρι να πεθάνουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα εξασφάλιζαν την είσοδό τους στον παράδεισο πριν από την Ημέρα της Κρίσεως.

Παράλληλα, οι συνεργοί του φέρονται να χρησιμοποιούσαν απειλές και σωματική βία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υπακοή των μελών της κοινότητας. Οι έρευνες αποκάλυψαν σορούς σε πρόχειρους τάφους, αλλά και σε υπαίθριες εγκαταστάσεις αποχωρητηρίων. Ορισμένα από τα θύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, είχαν ενταφιαστεί ζωντανά.

Ο κατηγορούμενος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι δεν εξανάγκασε κανέναν να στερηθεί την τροφή. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2023, όταν η αστυνομία ξεκίνησε τις έρευνες στο δάσος Σακαχόλα, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Μαλίντι, όπου άρχισαν να εντοπίζονται οι πρώτες σοροί.

Η δικαστική διαδικασία επικεντρώθηκε στον θάνατο 190 παιδιών και ενός ενήλικα, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας αναφέρει ότι συνολικά 448 σοροί ανασύρθηκαν από τη συγκεκριμένη δασική περιοχή.

Επιπλέον, ο Μακένζι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για τον θάνατο άλλων 52 ανθρώπων, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε διαφορετική τοποθεσία, σε χωριό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Σακαχόλα. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος και για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των φερόμενων θυμάτων στους 500.

Η έκταση της τραγωδίας έχει οδηγήσει σε συγκρίσεις με άλλες πολύνεκρες υποθέσεις που συνδέθηκαν με θρησκευτικές οργανώσεις και δοξασίες Αποκάλυψης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υπόθεση αίρεσης στην Ουγκάντα το 2000, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 700 άνθρωποι, καθώς και η μαζική αυτοκτονία και δολοφονία στο Τζόουνσταουν της Γουιάνας το 1978, όταν περισσότεροι από 900 άνθρωποι πέθαναν αφού κατανάλωσαν δηλητηριώδη ουσία, έπειτα από εντολή του ηγέτη της κοινότητας.

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχασαν μέλη των οικογενειών τους. Ο 48χρονος Στίβεν Μουίτι, πατέρας έξι παιδιών που συγκαταλέγονται στα θύματα, ανέφερε ότι η σύζυγός του, η οποία έχει επίσης καταδικαστεί ως συνεργός του Μακένζι, είχε μεταφέρει τα παιδιά τους στο δάσος Σακαχόλα, όπου πέθαναν από ασιτία.

Τη δική του μαρτυρία κατέθεσε και ο Νταν Μακένζι, γιος του καταδικασθέντος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πατέρας του δεν έδειξε επιείκεια ούτε απέναντι στην ίδια του την οικογένεια. Όπως εξήγησε στο Reuters, ο ίδιος δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους πιστούς στο Σακαχόλα, καθώς είχε αρχίσει να αμφισβητεί τις διδασκαλίες του πατέρα του και τελικά αποφάσισε να αποχωρήσει. Παρά την απομάκρυνσή του, έχασε φίλους και τον μικρότερο αδελφό του.

Ο Πολ Μακένζι είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές ήδη από το 2017, όταν πραγματοποιήθηκε έρευνα στην έδρα της Εκκλησίας του. Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο της Εκκλησίας του στη Μαλίντι, με αποτέλεσμα εκείνος να μεταφέρει τους πιστούς του στο κοντινό δάσος Σακαχόλα.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης αναζωπύρωσε τη συζήτηση στην Κένυα σχετικά με την ανάγκη αυστηρότερου ελέγχου των θρησκευτικών οργανώσεων. Τον Μάιο του 2023, ο πρόεδρος της χώρας, Ουίλιαμ Ρούτο, διόρισε ειδική επιτροπή, με αποστολή να εξετάσει το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους. Στη συνέχεια, το 2024, παρουσιάστηκαν ξεχωριστές νομοθετικές προτάσεις με τη στήριξη της κυβέρνησης και της Γερουσίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.