Διεθνή

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει στο 3% την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2026 – Προβλέπει ανάκαμψη το 2027


Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μειώνοντας την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2026 στο 3%. Ο διεθνής οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τον κατακερματισμό του εμπορίου, αλλά και τις ενδεχόμενες διορθώσεις στις προσδοκίες των αγορών γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Για το 2027 προβλέπεται ανάκαμψη στο 3,4%, ένα μέγεθος που ωστόσο υπολείπεται του μέσου όρου (3,5%) που καταγράφηκε το 2024 και το 2025. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η χειρότερη ύφεση αποφεύχθηκε χάρη στην ισχυρή ζήτηση στον τεχνολογικό τομέα, η οποία εξισορρόπησε τις απώλειες στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Την ίδια στιγμή, η πρόβλεψη για τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2026 αυξήθηκε στο 4,7% (πάνω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο), με την προοπτική να υποχωρήσει στο 3,9% το 2027. Οι τιμές της ενέργειας εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 25% συγκριτικά με την περίοδο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στις 28 Φεβρουαρίου. Το βασικό σενάριο του Ταμείου στηρίζεται στην υπόθεση ότι τα Στενά του Ορμούζ θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά στα μέσα Ιουλίου, επιστρέφοντας σε προπολεμικούς ρυθμούς τον Μάρτιο του 2027.

Ανθεκτικότητα μεν, αλλά υπό την απειλή νέων επιθέσεων

Στην επικαιροποιημένη έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), το ΔΝΤ απέσυρε τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Απριλίου —τα οποία είχαν εκπονηθεί προτού επιτευχθεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός— και επέστρεψε σε μια παραδοσιακή βασική πρόβλεψη.

Η Ντενίζ Ίγκαν, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιων Οικονομικών Σπουδών του Τμήματος Έρευνας του ΔΝΤ, εξήγησε στο Reuters ότι τα στρατηγικά και εμπορικά αποθέματα πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ενεργειακή απόδοση, συγκράτησαν τα ελλείμματα εφοδιασμού. Παρά την ανθεκτικότητα, η ίδια ξεκαθάρισε πως η κατάρρευση της εκεχειρίας δημιουργεί μεγάλους κινδύνους:

Μέχρι στιγμής τα πράγματα ήταν καλά, αλλά αυτό δεν αφαιρεί τους παράγοντες κινδύνου που υπάρχουν, ιδιαίτερα με τον πόλεμο.

Η προειδοποίηση γίνεται εντονότερη μετά το νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν την Τρίτη και την ανάκληση της άδειας πώλησης ιρανικού πετρελαίου, ως απάντηση στο χτύπημα τριών δεξαμενόπλοιων. Η Ντενίζ Ίγκαν υπογράμμισε τις συνέπειες μιας νέας ανάφλεξης, δηλώνοντας:

Μια ανανεωμένη σύγκρουση στην περιοχή θα φέρει την παγκόσμια οικονομία σε χειρότερη θέση από ό,τι ήταν την πρώτη φορά

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανά χώρα και περιοχή

Η επιβράδυνση αποτυπώνεται και στο παγκόσμιο εμπόριο, ο ρυθμός ανάπτυξης του οποίου αναμένεται να πέσει στο 3,5% το 2026 από 5% το 2025 (έτος έντονης δραστηριότητας λόγω των επερχόμενων αμερικανικών δασμών), προτού ενισχυθεί στο 4,3% το 2027.

Στον πίνακα των γεωγραφικών αναθεωρήσεων για την τριετία 2026-2027, οι αποκλίσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΗΠΑ: Η πρόβλεψη για το 2026 παρέμεινε σταθερή στο 2,3%, ενώ για το 2027 αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,2%.

  • Ευρωζώνη: Υποβάθμιση της ανάπτυξης στο 0,9% για το 2026 (από 1,1% τον Απρίλιο), με διατήρηση του 1,2% για το 2027.

  • Κίνα: Θετική αναθεώρηση στο 4,6% για το 2026 (από 4,4%) και στο 4,1% για το 2027 (από 4%).

  • Ινδία: Μικρή κάμψη στο 6,4% το 2026 (από 6,5%), αλλά αναβάθμιση στο 6,7% για το 2027.

  • Ιαπωνία: Οριακή μείωση στο 0,6% για το 2026 και άνοδος στο 0,7% για το 2027.

  • Αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές: Διαμορφώνονται στο 3,8% το 2026 και στο 4,5% το 2027.

  • Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία: Η περιοχή δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα, με την πρόβλεψη του 2026 να κατακρημνίζεται κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,7%. Ωστόσο, για το 2027 αναμένεται άλμα στο 6,5% (αυξημένο κατά 1,9 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο).

Διαβαστε επισης