Επιχειρήσεις

Επιδοτήσεις 1,7 δισ. σε επιχειρήσεις- “Τρέχουν” 5 προγράμματα ΕΣΠΑ


Συνολικά κονδύλια 1,7 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και θα υλοποιήσουν σχέδια επενδύσεων, ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και καινοτομίας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα τους. Το μεγαλύτερο μέρος θα διοχετευθεί σε ΜμΕ.

 Περίπου 1,1 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω πέντε προγραμμάτων που “τρέχουν” ήδη  και θα ολοκληρωθούν σταδιακά από τις 31 Οκτωβρίου ώς τα τέλη Φεβρουαρίου. Επιπλέον 250 εκατ. θα δοθούν μέσω δύο νέων δράσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν τον  Σεπτέμβριο και αφορούν τη δημιουργία νέων ΜμΕ και την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων.

 Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που αποτελεί δράση στρατηγικής σημασίας του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και σχεδιάστηκε ως μετεξέλιξη ανάλογης δράσης της περιόδου 2014-2020.

Τα προγράμματα που “τρέχουν” αυτή την περίοδο και είναι ανοιχτά για υποβολή αιτήσεων ένταξης αφορούν τις ακόλουθες δράσεις:

- «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ». Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων-υπηρεσιών και στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας. Τα προς διάθεση κονδύλια είναι 700 εκατ. ευρώ.

«Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»: Η Δέσμη Δράσεων, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει να διευκολύνει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να ενσωματώσουν στην παραγωγική τους δραστηριότητα σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

 Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών στήριξης επιχειρήσεων: Η συγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ που είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τις τεχνολογικές αλλαγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Πράσινης Μετάβασης. Διευκολύνει επιχειρήσεις να αναπροσανατολίσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, να εστιάσουν σε τομείς με αναπτυξιακή προοπτική και υψηλή προστιθέμενη αξία και να βρουν νέες αγορές.

Ψηφιακές υπηρεσίες: Αφορά επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα είναι επίσης ανοικτή έως τις 31 Οκτωβρίου. Αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών.

Επενδυτικά σχέδια καινοτομίας: Αφορά επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020». Τα εγκεκριμένα σχέδια μεταφέρονται σε νέες δράσεις για την «Ανάπτυξη-ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών».

Στα 5 αυτά προγράμματα θα προστεθούν από τον Σεπτέμβριο άλλα δύο, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο αφορά την ίδρυση Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με συνολικές επιδοτήσεις 100 εκατ. ευρώ.ψηφιακές
Το δεύτερο αφορά ειδικά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα, με συνολικές επιδοτήσεις 150 εκατ. ευρώ. 

Με βάση τα στοιχεία για την μέχρι στιγμής απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι από τα διατιθέμενα κονδύλια θα απορρηφηθεί συνολικό ποσό της τάξεως του 85% και θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις επιδοτήσεις περίπου 1,5 δισ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα