Οικονομία

Επιδόματα, αυξήσεις, ελαφρύνσεις - Σαν να είμαστε μπροστά στις κάλπες


Στα 350 ευρώ αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Επιδόματα, αυξήσεις, ελαφρύνσεις περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και εξειδίκευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Το εύρος των παροχών, έστω και αν κάποιες από αυτές αποτελούν απλώς… επαναλήψεις παλαιότερων εξαγγελιών, θυμίζει προεκλογική περίοδο, εκεί όπου είθισται οι εκάστοτε κυβερνήσεις να δίνουν τα ρέστα τους, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης αλλά και την… ουσία στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, επανάλαβε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της και οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το νέο πακέτο στήριξης για το οποίο θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αποτελεί ένα από τα πολιτικά επικοινωνιακά «χαρτιά» της κυβέρνησης, η οποία πιέστηκε από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και θέλει να αντιμετωπίσει επαρκώς την κοινωνική δυσαρέσκεια από την ενεργειακή ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Τα 21 μέτρα που περιλαμβάνονται στον εν λόγω πακέτο, είναι ύψους 5,5 δισ.ευρώ. Κατά τη σημερινή εξειδίκευση, γνωστοποιήθηκαν οι νέες κλίμακες του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αυξάνεται και διευρύνονται οι δικαιούχοι, ενώ αποσαφηνίστηκε ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα:

Επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καλύψει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια πολίτες αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και ορίζονται ως εξής: 

 • 16.000 ευρώ για άγαμο
 • 24.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο 3.000 για κάθε τέκνο

Επίσης το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ, ενώ όσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο θα δουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Ακόμη ανακοινώθηκε ότι έρχεται οριζόντια μείωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Η εφάπαξ επιδότηση των 250 ευρώ αφορά συνολικά 2,3 εκατομμύρια πολίτες με συνολικό κόστος 496 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι: 

 • 1 εκατ. συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ
 • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΠΕΚΑ
 • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ
 • 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δούν διπλή δόση
 • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 δόση

Ακόμη, ως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό συμβάσεων μερικής απασχόλησης άνω του 50%, για συμβάσεις που έχουν συναφθεί πριν από την 10η Σεπτεμβρίου και θα γίνουν πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των εισφορών.

Επίσης, έρχεται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο που αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με την απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό να αντισταθμίζεται από τα αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών.

Επεκτείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στον καφέ, τα γυμναστήρια σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφο 246 εκατ. ευρώ.

Μόνιμη δέσμη μέτρων

 • Μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών
 • Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από 1/1/2023
 • Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων 
 • Θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο 
 • Αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων - 6% για φέτος αλλά μόνο για όσους έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά
 • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

Μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την άμεση διευθέτηση πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων όπως η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας, η επέκταση της μάχιμης 5ετίας ένστολων και άλλα.

Προχωρά άμεσα η αναμόρφωση του ειδικού μισθολόγιου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1η Ιανουαρίου 2023 με αύξηση βασικού μισθού, αύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10% και το κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

Αναμορφώνεται το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέση ευθύνης από 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο καλύπτει περίπου 600.000 πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Ανακυκλώνω Συσκευή

Προβλέπεται αύξηση κατά 200.000 του προγράμματος Ανακυκλώνω Συσκευή με κόστος 140 εκατ. ευρώ

ΦΠΑ

Επεκτείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στον καφέ, τα γυμναστήρια σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφο 246 εκατ. ευρώ. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ 24% τις νεόδμητες κατοικίες έως το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα