Οικονομία

Επί τάπητος τα εφαρμοστικά του νέου νόμου Κατσέλη


Η εκταμίευση των 970 εκατ. της ελάφρυνσης χρέους, τα εφαρμοστικά του νέου νόμου Κατσέλη και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ είναι τα θέματα που κυριαρχούν  στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς και  στις άτυπες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Χρονικό ορόσημο για την επίτευξη συγκλίσεων η συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, όπου θα γίνει μία συνολική αποτίμηση της συντελεσθείσης προόδου.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να δώσουν πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Η κίνηση αυτή δεν μεγάλη σημασία από δημοσιονομικής και ταμειακής  πλευράς, αλλά θα αποτελέσει μήνυμα για τις αγορές, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ αναμένεται ότι θα γίνουν βήματα συνεννόησης, αλλά το θέμα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα και θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου θα είναι παρόντες  ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και ο και ο ανΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης.

Προς το παρόν, στις συζητήσεις με τα κλιμάκια των Θεσμών που βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, κεντρικό θέμα  είναι οι εφαρμοστικές διατάξεις  για το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της  πρώτης κατοικίας.

Μέχρι την Παρασκευή που συνεδριάζει το Eurogroup, πρέπει να αποσαφηνισθούν και να συμφωνηθούν πολλά όσον αφορά τη δευτερογενή νομοθεσία. Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό  για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, καθώς από τις  διατάξεις αυτές θα κριθεί ουσιαστικά αν θα μπορέσει να επωφεληθεί και πόσο ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, οι οποίοι πληρούν κατ’ αρχή τα βασικά κριτήρια ένταξης.

Εκτός από τις διατάξεις, οδηγίες και εγκυκλίους για την εφαρμογή των νέων κανόνων, θα χρειασθεί να γίνουν επίσης πολλές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις σε ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου να εναρμονισθούν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και να διευκολύνουν την εφαρμογή του.

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις γι αυτά τα θέματα, τα κλιμάκια των Θεσμών εργάζονται για την τρίτη αξιολόγηση, που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει. Συλλέγουν στοιχεία για τις εκθέσεις που θα τεθούν υπόψη του EWG στις αρχές Ιουνίου και εν συνεχεία θα αποτελέσουν βάση αποφάσεων στο Eurogroup  του Ιουλίου

Διαβάστε επίσης