Αγορές

Επέστρεψαν στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων ώθησε τον πληθωρισμό στη Βρετανία στο 9,1%, το υψηλότερο επίπεδο 40 ετών και το υψηλότερο ποσοστό στην G7, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κρίσης κόστους ζωής. Τα στοιχεία αυτά για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο οποίος ήταν 9,0% τον Απρίλιο, συμβαδίζουν με δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters. Τα αρχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) δείχνουν ότι ο πληθωρισμός του Μαΐου ήταν ο υψηλότερος από τον Μάρτιο του 1982.

Οι πιθανότητες για ύφεση στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνονται σημαντικά για το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφερε η Fed. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει έκθεση, η Fed θεωρεί πως υπάρχουν πάνω από 50% πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει πως η ύφεση μέσα στα επόμενα 2 χρόνια είναι πιθανή κατά 2/3. Στην έκθεση υπογραμμίζονται επικείμενες αυξημένες ανισότητες στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως και στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Citigroup, σε έκθεση της, ανέφερε πως η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να υποκύψει σε μια ύφεση αγγίζει το 50%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τις πολιτικές τους και η ζήτηση για αγαθά μειώνεται.

Στη διαβεβαίωση πως η Federal Reserve είναι αποφασισμένη να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό και έχει τη δυνατότητα να το επιτύχει, εξέφρασε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Κογκρέσο. «Στη Fed κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Η δέσμευσή μας να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα παραμένει ισχυρή και κινούμαστε ταχύτατα για να το κάνουμε» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και τη θέληση για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών» πρόσθεσε. «Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική», είπε ο Πάουελ. Εν συνεχεία, ανέφερε την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι μια «ομαλή προσγείωση» έχει γίνει πιο δύσκολη.  «Ο πληθωρισμός μας έχει προφανώς εκπλήξει προς τα πάνω τον τελευταίο χρόνο και μπορεί να έχουμε περαιτέρω εκπλήξεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει συνεπώς να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιδράσουμε στα εισερχόμενα στοιχεία και στο εξελισσόμενο outlook και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να προσθέσουμε περαιτέρω αβεβαιότητα σε ότι είναι ήδη μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδος».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 405.76 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.69%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,465.35 μονάδες, με πτώση 0.82%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,094.97 μονάδες, πέφτοντας 0.80%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,145.9 μονάδες, με βουτιά 1.10%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,916.63 μονάδες, διολίσθησε 0.81%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,779 μονάδες, με απώλειες 1.41%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,147.5 μονάδες, χάνοντας 1.07%.    

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις