Αγορές

Επέστρεψαν στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στις χώρες της ΕΕ και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης με οικονομικό αντίκτυπο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς το πιθανό εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσουν η AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους ενήλικες, δίδοντας ελπίδες ότι μπορεί να προστατεύει κάποιους από τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός, δείχνουν τα δεδομένα των δοκιμών μέσου σταδίου. H Pfizer Inc ανακοίνωσε χθες ότι τα τελικά αποτελέσματα από την τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 δείχνουν αποτελεσματικότητα 95%, ότι έχει τα απαιτούμενα στοιχεία ασφάλειας δύο μηνών και ότι θα ζητήσει επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων τις προσεχείς ημέρες.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε απρόσμενα την περασμένη εβδομάδα καθώς το εκ νέου κλείσιμο επιχειρήσεων με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας της COVID-19 προκάλεσε νέο κύμα απολύσεων και επιβράδυνε περαιτέρω την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σε πολιτειακό επίπεδο ανήλθαν συνολικά στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 742.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου, συγκριτικά με 711.000 μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ότι την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 707.000 αιτήσεις. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν από το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. τον Μάρτιο καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων απολύθηκαν προσωρινά τον Μάρτιο και προσελήφθησαν εκ νέου τον Απρίλιο.

H παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης του κορονοϊού, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της δυναμικής σε χώρες με νέα έξαρση των κρουσμάτων, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη G20, ενόψει της διαδικτυακής συνόδου της αυτή την εβδομάδα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανομοιόμορφη και προειδοποιεί ότι η κρίση θα αφήσει πιθανότατα βαθιά, άνισα σημάδια. Σε ξεχωριστή ανάρτησή της στο μπλογκ του ΔΝΤ, η γενική διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαιρέτισε τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και έχει οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η πορεία της οικονομίας στο μέλλον παραμένει «δύσκολη και επιρρεπής σε πισωγυρίσματα».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 388.08 μονάδες. όντας μειωμένος κατά 0.63%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,450.95 μονάδες, με πτώση 0.9%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,335.9 μονάδες, χάνοντας 0.77%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,092.1 μονάδες, με βουτιά 0.83%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,474.66 μονάδες, διολίσθησε 0.67%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,538.5 μονάδες, με απώλειες 0.39%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,936 μονάδες, πέφτοντας 0.57%.