Αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης- Πάνω από 1% η άνοδος


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η κινεζική Evergrande βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για επιπτώσεις από την κρίση στην κινεζική Evergrande, αν και η αύξηση είναι περιορισμένη λόγω φόβων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να ανακοινώσουν περιορισμό των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του γιγάντιου κινεζικού ομίλου ακινήτων Evergrande, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δήλωσε στο προσωπικό του ότι ο όμιλος «θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», ανέφερε σήμερα ένα κρατικό κινεζικό μέσο ενημέρωσης. Η εταιρεία ακινήτων, η οποία καταρρέει κάτω από ένα χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισοδύναμο με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας, προσπαθεί να κατευνάσει το θυμό των αγοραστών ακινήτων και των επενδυτών. Σε επιστολή του προς το προσωπικό με την ευκαιρία της εορτής των μέσων του φθινοπώρου, ο Σου Τζιαγίν, ο οποίος ίδρυσε τον όμιλο το 1996, γράφει πως έχει «την ακλόνητη πεποίθηση πως ο Evergrande θα είναι σε θέση να εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα αναφοράς Securities Times. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως τα εργοτάξια θα επαναλειτουργήσουν πλήρως ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος: να υπάρξει εγγύηση της παράδοσης των κτιρίων και «να δοθεί μια απάντηση στους αγοραστές, τους επενδυτές, τους εταίρους και τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς». Ωστόσο δεν επεκτάθηκε για το πώς η εταιρεία θα επιτύχει αυτούς τους στόχους. Ο Σου ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό για τη σκληρή δουλειά του, καθώς οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν αργίες στην Κίνα. Η δήλωση αυτή έγινε σε μια στιγμή που το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ επιχειρεί να σταθεροποιηθεί την επομένη μιας πτώσης άνω του 3%, η οποία προκλήθηκε από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande. Ο όμιλος ακινήτων Evergrande παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιμετωπίζει «τεράστια πίεση» και προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του.

Tο επίπεδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 3,4% έως 3,5%, όπως τόνισε, σήμερα, ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος. Ο ίδιος ανέφερε πως τέτοιου είδους άνοδος θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο. Ο Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε, επίσης, ότι η πλειοψηφία της αύξησης του πληθωρισμού είναι μόνο προσωρινή. Κλείνοντας, σημείωσε ότι αναμένει να υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Iσχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο το 2021 όσο και το 2022 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το πραγματικό παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 5,7% με τη βοήθεια των ισχυρών πολιτικών στήριξης των οικονομιών, των εμβολιασμών και της επανέναρξης πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Αναθεώρησε έντονα ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 5,3% για φέτος (από 4,3% που προέβλεπε τον Μάιο). Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας. «Η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, η πιθανότητα πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες». Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,6% για το επόμενο έτος. Η ανάκαμψη προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να μην είναι ομοιόμορφη. «Το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τώρα το προ πανδημίας επίπεδό του, αλλά οι αποκλίσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση παραμένουν σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά». Για τη μετάλλαξη Δέλτα, η έκθεση αναφέρει ότι ο αντίκτυπός της ήταν έως τώρα σχετικά χαμηλός σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, αλλά έχει μειώσει τη βραχυπρόθεσμη δυναμική αλλού και έχει ενισχύσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και στα κόστη. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2022, αλλά θα διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. «Οι πιέσεις στην προσφορά αναμένεται να αποκλιμακωθούν σταδιακά, οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν συγκρατημένες και οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι ακόμη σταθερές, αλλά οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι ανοδικοί», αναφέρει η έκθεση. Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 4,5% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3,5% στο τέλος του 2022. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις τιμές πρώτων υλών και των ναύλων είναι πιθανό να διατηρηθεί για σημαντικό διάστημα το 2022, ακόμη και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις. Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πληθωρισμός 2,1% φέτος (σε μέσα επίπεδα έτους) και 1,9% το 2022, ενώ υψηλότερος πληθωρισμός αναμένεται για τις ΗΠΑ (3,6% και 3,1%, αντίστοιχα). Η στήριξη από την μακροοικονομική πολιτική παραμένει αναγκαία, ενόσω οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι ακόμη αβέβαιες και οι αγορές εργασίας δεν έχουν ανακάμψει, με το μείγμα των πολιτικών να εξαρτάται από τις οικονομικές εξελίξεις σε κάθε χώρα, τονίζει η έκθεση. Η χαλαρή νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί, αλλά χρειάζεται να υπάρξει ξεκάθαρη καθοδήγηση για τον χρονικό ορίζοντά της και την έκταση που θα γίνει ανεκτή η όποια υπέρβαση του πληθωριστικού στόχου. Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει επίσης να παραμείνουν ευέλικτες και να εξαρτώνται από την κατάσταση της οικονομίας.

Μειώθηκε ο δημόσιος δανεισμός της Βρετανίας τον περασμένο μήνα, καθώς η οικονομία ανέκαμψε, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός ενίσχυσε το κόστος του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ήταν 20,5 δισ. στερλίνες τον Αύγουστο -ήταν δηλαδή κατά £5,5 δισ. λιγότερος από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ηταν επίσης οριακά χαμηλότερος από την πρόβλεψη των 21,6 δισ. λιρών του Γραφείου Προϋπολογισμού ενώ ξεπέρασε τις προβλέψεις για 15,6 δισ. στερλίνες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Η χώρα ωστόσο κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο δανεισμό Αυγούστου από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, δηλαδή από το 1993, με τις πιέσεις να έρχονται από τα 50 προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί για την υποστήριξη ατόμων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα ή ο δανεισμός που συσσωρεύτηκε με την πάροδο του χρόνου ήταν 97,6% του ΑΕΠ.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και τόνισε πως αναμένει ότι θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για όλη την περίοδο πρόβλεψης, παρά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. "Η νομισματική πολιτική χρειάζεται να παραμείνει επεκτατική ώστε ο πληθωρισμός να πλησιάσει στον στόχο όσο προχωράει ο καιρός”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στο ανακοινωθέν της.

Οι επενδυτές αναμένουν, επίσης, της αποφάσεις της Fed για τον περιορισμό των αγορών σε ομόλογα.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Vivendi διαχώρισε τις δισκογραφικές δραστηριότητες της Universal Music Group, παραχωρώντας το 60% των μετοχών της στους μετόχους της Vivendi, ενώ ο Αμερικανός William Ackman και η κινεζική Tencent θα κρατήσουν υψηλό ποσοστό μαζί με το 10% της Vivendi.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 458.30 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.92%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,099.05 μονάδες, με κέρδη 1.37%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,982.18 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.13%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,345.15 μονάδες, με άλμα 1.41%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,552.73 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 1.50%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,353 μονάδες, με άνοδο 1.22%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,758.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.19%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις