Αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναγκάζει τις χώρες στην ΕΕ να λάβουν μέτρα και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit οδηγούν σε άτακτη έξοδο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία, ενώ ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, νωρίτερα, τόνισε πως οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit έχουν τελειώσει, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζονται εκτός αν η Ένωση αλλάξει θεμελιωδώς τη στάση της.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων ετών, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών ενέργειας. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έδειξαν ότι o πληθωρισμός υποχώρησε σε ετήσια βάση στο -0,3% από -0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat στις αρχές Οκτωβρίου. Τα τρόφιμα και ο καπνός συνέβαλαν κατά 0,34 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό και οι υπηρεσίες κατά 0,24 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αλλά η πτώση των τιμών ενέργειας κατά 8,2% σε ετήσια βάση αφαίρεσε από αυτόν 0,81 ποσοστιαίες μονάδες. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, μειώθηκε στο 0,4% από 0,6% τον Αύγουστο. Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από το 2%. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 14,7 δισεκ. ευρώ τον Αύγουστο, λίγο υψηλότερα από τα 14,4 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει δασμούς έως 48% σε εισαγωγές ελασμάτων αλουμινίου από την Κίνα εν μέσω έρευνας που κάνει για το αν τα κινεζικά προϊόντα πωλούνται σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές. Η εφημερίδα της ΕΕ ανέφερε χθες, Πέμπτη, ότι οι δασμοί, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 30,4% έως 48%, θα ισχύουν από την Τετάρτη. Οι δασμοί αυτοί θα ισχύουν έως την ολοκλήρωση της έρευνας που αναμένεται τον Απρίλιο. Τότε, η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς για πέντε χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική των 27 χωρών της ΕΕ, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο έρευνα για τα προϊόντα αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως στις μεταφορές, τις κατασκευές και τα ηλεκτρονικά έπειτα από ένσταση του κλαδικού ευρωπαϊκού συνδέσμου European Aluminium. O κινεζικός σύνδεσμος μεταλλουργιών χαρακτήρισε αβάσιμη την ένσταση. Οι δασμοί θα ανέλθουν στο 30,4% για την Guangdong Haomei New Materials και την Guangdong King Metal Light Alloy Technology, ενώ θα φθάνουν στο 38,2% για τη Press Metal International. Για άλλες «συνεργαζόμενες» εταιρείες οι δασμοί θα είναι 34,9% και για τα υλικά από όλες τις υπόλοιπες εταιρείες θα ανέλθουν στο 48%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι θέλει να αυξήσει την προσφορά του ενός πακέτου ύψους 1,8 τρισεκ. δολαρίων για μία συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του και επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Η πανδημία κορονοϊού μετατρέπεται σε μεγάλη οικονομική κρίση, όπως δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ, η οποία προειδοποίησε για την πιθανότητα εμφάνισης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 367.68 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 1.31%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,245.85 μονάδες, με κέρδη 1.67%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,919.93 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.5%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,906.75 μονάδες, με άλμα 1.6%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,935.86 μονάδες, ενισχύθηκε 2.04%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις στις 19,379.5 μονάδες, με άνοδο 1.65%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε 6,850 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0.49%.