Αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ανακτώντας μέρος των απωλειών στην αρχή της εβδομάδας, ενώ τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο. Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα της Ευρωζώνης ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών υποχώρησε, υπό την επήρεια της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που οδήγησαν στην επιβολή ξανά περιορισμών από κυβερνήσεις και στην παραμονή πολιτών στα σπίτιά τους, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit. H πτώση του τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε την ισχυρότερη εδώ και δύο χρόνια ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα. Στο απόγειο της πανδημίας, οι χώρες επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν να σταματήσει, αλλά στη συνέχεια, καθώς μειώθηκαν τα κρούσματα, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά χαλάρωσαν. Οι αριθμοί των κρουσμάτων, όμως, άρχισαν να αυξάνονται σε βασικές οικονομίες και οι κυβερνήσεις αναγκάσθηκαν να επιβάλουν ξανά μερικούς περιορισμούς, ωθώντας τον σύνθετο δείκτη προμηθευτών που καταρτίζει η IHS Markit στις 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,9 τον Αύγουστο. Η τιμή αυτή είναι οριακά υψηλότερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και πολύ κάτω από την πρόβλεψη οικονομολόγων στο Reuters για 51,7 μονάδες. «Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 οδήγησε σε νέα πτώση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Είναι εμφανής μία οικονομία δύο ταχυτήτων, με τα εργοστάσια να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της παραγωγής τους ενισχύθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως από τις εξαγωγικές αγορές και από το εκ νέου άνοιγμα του λιανικού εμπορίου σε πολλές χώρες, αλλά ο μεγαλύτερος τομέας των υπηρεσιών βυθίστηκε σε ύφεση», πρόσθεσε. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,6 μονάδες από 50,5 τον Αύγουστο, σημαντικά κάτω από τις 50 μονάδες και έναντι πρόβλεψης των οικονομολόγων για 50,5 μονάδες. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών μείωσαν τα επίπεδα του προσωπικού τους για έβδομο μήνα, με τον δείκτη απασχόλησης να υποχωρεί στις 47,6 από 47,8 μονάδες. Αντίθετα, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε στις 53,7 μονάδες από 51,7, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε μάλιστα στις 56,8 μονάδες από 55,6 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018. Ωστόσο, και οι μεταποιητικές εταιρείες μείωσαν το προσωπικό τους, παρά την αύξηση της ζήτησης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται παγκοσμίως και στην Ευρώπη ήδη πάρθηκαν περιοριστικά μέτρα από αρκετές κυβερνήσεις, όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η ισχύς αυτών μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προσβάλλει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό του AFP. Συνολικά 5.000.421 κρούσματα νέου κορονοϊού και 227.130 θάνατοι από COVID-19 έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Από τα κρούσματα αυτά περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί στη Ρωσία (1.122.241 κρούσματα, 19.799 νεκροί), στην Ισπανία (682.267 κρούσματα, 30.904 νεκροί), στη Γαλλία (502.541 κρούσματα, 31.416 νεκροί) και στη Βρετανία (403.551 κρούσματα, 41.825 νεκροί). Περισσότερα από 380.000 νέα κρούσματα έχουν καταμετρηθεί τις επτά τελευταίες μέρες, και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται σε διάστημα μιας εβδομάδας στην Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η αύξηση αυτή στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν εξηγείται εν μέρει από την μεγάλη αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ που γίνονται σε έναν αριθμό χωρών της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία, όπου περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεστ γίνονται εβδομαδιαίως.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Υβ Μερς, δήλωσε πως οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δεν έχουν επιδεινωθεί μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας νωρίτερα τον Σεπτέμβριο να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της,

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 360.43 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 0.81%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,179.95 μονάδες, με κέρδη 0.5%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,899.91 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.21%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,636.35 μονάδες, με άλμα 0.33%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,802.26 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.62%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 18,915.5 μονάδες, με άνοδο 0.11%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,659 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.16%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις