Αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παίρνοντας ώθηση από τις εξελίξεις στο εμπόριο και τα οικονομικά στοιχεία που έγιναν γνωστά.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς το νέο ρεκόρ στη Wall Street έδωσε ανάσα αισιοδοξίας στους επενδυτικούς κύκλους για την επικείμενη σινο-αμερικάνικη εμπορική συμφωνία.

Χθες, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου υποστήριξε ότι η πρώτη φάση του ντιλ πλησιάζει, σύμφωνα με το Reuters, ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ εξακολουθεί να ζητά απομάκρυνση των δασμών.

Στα αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα, η Κομισιόν ξεκίνησε «διαδικασία επί παραβάσει» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή δεν όρισε νέο Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όφειλε, λόγω της παράτασης παραμονής στην Ένωση.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πλεόνασμα €18,7 δισ. κατέγραψε το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Ένα χρόνο νωρίτερα το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης ήταν στα €12,6 δισ.  ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης ανήλθαν σε €196,2 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2019, αυξημένες κατά 5,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2018 (€186,5 δισ.). Οι εισαγωγές της Ευρωζώνης, στο μεταξύ, διαμορφώθηκαν σε €177,6 δισ. εμφανίζοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2018 (€173,9 δισ.).

Στο 0,7% επιβράδυνε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, από 0,8% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός ήταν στο 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Σε επίπεδο Ε.Ε. οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί καταγράφηκαν σε Κύπρο (-0,5%), Ελλάδα -0,3%) και Πορτογαλία (-0,1%), ενώ οι υψηλότεροι σε Ρουμανία (3,2%), Ουγγαρία (3,0%) και Σλοβακία (2,9%).

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε, σήμερα, ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.  Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο 0,2%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 3,1%.

Παράλληλα, μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τους τομείς της μεταποίησης, της εξόρυξης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να δίνουν τη σχετική ώθηση. Συγκεκριμένα η Fed έκανε γνωστό, σήμερα, ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 0,8% τον Οκτώβριο μετά από απώλειες 0,3% τον Σεπτέμβριο.Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα πέσει 0,4% χαμηλότερα τον περασμένο μήνα. Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,6% τον περασμένο μήνα, η εξορυκτική παραγωγή 0,7%, ενώ οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σημείωσαν απώλειες 2,65.

Μεγάλη πτώση των τιμών εισαγωγών καταγράφηκε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην κατρακύλα των τιμών των πετρελαιοειδών. Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,5% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωση, της τάξης του 0,2%. Οι τιμές των πετρελαιοειδών έπεσαν κατά  3,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ασία, καθώς δεν προβλέπεται άμεσα τερματισμός των διαδηλώσεων, το Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία το τρίτο τρίμηνο, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, με την οικονομία να υφίσταται πιέσεις από τις ολοένα και πιο βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης που συμβάδιζαν με την αρχική εκτίμηση. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, εξέλιξη που ορίζεται από τεχνικής άποψης ως ύφεση. οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το χρηματοπιστωτικό και εμπορικό κέντρο πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγαλύτερης διάρκειας και σοβαρότερη κάμψη συγκριτικά με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ύφεσης το 2008/2009 και της επιδημίας του SARS το 2003. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,9%, επίσης επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Τα στοιχεία είναι τα ασθενέστερα από την παγκόσμια κρίση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημαντική αύξηση σημείωσε το παγκόσμιο χρέος σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF). Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, διογκώθηκε κατά 7,5 τρισ. δολάρια. Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ποσό του θα ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2019. Η άνοδος αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον εκτεταμένο δανεισμό στον οποίο έχουν οδηγηθεί αρκετά κράτη. Η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της αύξησης. Παράλληλα, το χρέος αναπτυγμένων κρατών έφτασε στο υψηλότερο σημείο ως τώρα , στα 71,4 τρισ. δολάρια (220% του ΑΕΠ).

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 406.04 μονάδες, κερδίζοντας 0.40%

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,710.85 μονάδες, με άλμα 0.60%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100  άγγιξε τις 7,301.2 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.12%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,239.47 μονάδες, με άνοδο 0.45%.     

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,939.27 μονάδες, ενισχύθηκε 0.65%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 23,590.5 μονάδες, με κέρδη 0.46%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,259 μονάδες, κινούμενος ανοδικά κατά 0.93%.