Αγορές

Επεσε το "οχυρό" των 900 μονάδων - Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ


Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες στο χρηματιστήριο, καθώς συνεχίζεται - με επιταχυνόμενο σήμερα ρυθμό - η πορεία ανάκαμψης και ο ΓΔ αναρριχάται πάνω από τις 900 μονάδες, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η αγορά βρίσκεται πάλι στην αφετηρία βραχυχρόνιου ανοδικού κύκλου. Ενθαρρυντική ένδειξη η αυξημένη συναλλακτική κίνηση στη σημερινή συνεδρίαση και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στα χθεσινά call auctions, στις υψηλότερες τιμές ημέρας.

 Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η "κατάληψη του οχυρού" των 900 μονάδων, που ήταν σημείο ισχυρή αντίστασης τις τελευταίες εβδομάδες, ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ανοδική κίνηση, με πρώτο στόχο της 916-917 μονάδες και υψηλότερο τις 927-933, όπου εντοπίζονται οι επόμενες αντιστάσεις.

Ολοι πάντως συμφωνούν ότι η περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, επηρεάζοντας τις κινήσεις ξένων funds τα οποία δίνουν τόνο και κατεύθυνση  στην ελληνική αγορά.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνεται σήμερα εικόνα σταθεροποίησης και οι βασικοί δείκτες (DAX, FTSE100, CAC40) ελάχιστα αποκλίνουν από το χθεσινό κλείσιμο. Σε πτωτική τροχιά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αρνητική επίδραση από την αγορά ομολόγων. Οι πιέσεις στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα συνεχίζονται και η απόδοση του 10ετούς κινείται περί το 1%, έχοντας σχεδόν διπλασιασθεί σε δύο μήνες (τον Αύγουστο είχε πέσει στο 0,53%).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά από την έναρξη της συνεδρίασης και αυτή την ώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας, με τζίρο περίπου 29 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες, ενώ επιπλέον έχουν πραγματοποιηθεί μεταβιβάσεις πακέτων αξίας 10,8 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης  βρίσκεται στις 907 μονάδες με κέρδη 0,90%.Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,95%, στις 2.197 μονάδες. Ανοδο 0,80% σημειώνει ο δείκτης FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,60%, κινούμενος περί τις 589,2 μονάδες.

Με θετικό πρόσημο όλες οι τραπεζικές μετοχές. Στην πρώτη θέση η Εθνική με +3,1%. Ακολουθούν Πειραιώς και Alpha +1,8%,Eurobank +0,5%, Ελλάδος +0,8%, Attica Bank +0,2%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται ΕΧΑΕ +2,7%, ΕΥΔΑΠ και Jumbo +2,2%,ΑΔΜΗΕ +1,8%, Lamda +1,3%, ΔΕΗ +1,1%.

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση επανήλθαν στο προσκήνιο οι εκτός δείκτη Intralot (+9,2%) και Frigoglass (+4,6%). Επονται BriQ +3,4%, Profile +2,2%, Intracom, Quest και Elton +2%, ΟΛΘ +1,5% Στον αντίποδα Ιντρακάτ -1,8%, Πλαίσιο -1,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης