Αγορές

Έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ το φυσικό αέριο!


Συνεχίζεται η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση, -71,8%(!) από τον Αύγουστο, όταν είχε φτάσει τα 349,9 ευρώ

Συνεχίζεται η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που υποχωρεί σήμερα κατά 13,2%, στα 98,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Σε σχέση με τα υψηλά που είχε σημειώσει τον Αύγουστο (349,9 ευρώ), βρίσκεται τώρα 71,8% χαμηλότερα.  Το γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης στην Ευρώπη έχουν σχεδόν γεμίσει και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν  αλλά και η «ενεργοποίηση» της ΕΕ για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αγορά ενέργειας και δη την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, έχουν συνδράμει αποφασιστικά στην ηχηρή πτώση των ευρωπαϊκών τιμών .

Ο εφοδιασμός της Ευρώπης για τον χειμώνα, έχει προχωρήσει σε πληρότητα πάνω από 90% στις αποθήκες, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει τεράστια ουρά φορτίων LNG που ξεφορτώνουν αυτή την περίοδο στους σταθμούς FSRU της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να πέφτει κατακόρυφα η ζήτηση για αέριο αγωγών, τις τιμές του οποίου απεικονίζει το ολλανδικό TTF.

Συν βεβαίως το γεγονός ότι ο καιρός παραμένει ήπιος στη Γηραιά Ήπειρο, διότι σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η υποχώρηση δεν θα ήταν  σε τόσο μεγάλη κλίμακα και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σχεδόν 70% είναι η υποχώρηση από το υψηλό του Αυγούστου, όπου η τιμή είχε εκτοξευτεί στα 349,9%. Σήμερα το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Νοεμβρίου «έπεσε» ενδοσυνεδριακά στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αυτή την ώρα η τιμή διαμορφώνεται στα 98,2 ευρώ.

Μεταρρυθμίσεις στην αφορά ενέργειας - Μηχανισμός πλαφόν στην τιμή του αερίου

Οι δράσεις που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τον περιορισμό της…. ανάφλεξης των ενεργειακών τιμών και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά, συμβάλλουν επίσης στην υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου. Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι 27 ζητούν από την Κομισιόν να τους υποβάλει, «επειγόντως», «συγκεκριμένες αποφάσεις» για μέτρα, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων για την αποτροπή της «μεταβλητότητας» των τιμών του αερίου. 

Εκτός από ένα μέτρο για τον καθορισμό των τιμών χονδρικής στο λεγόμενο «χρηματιστήριο αερίου», οι ηγέτες ζητούν επίσης συγκεκριμένο σχέδιο για έναν «προσωρινό» μηχανισμό ώστε να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για να παράγεται ηλεκτρισμός — μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και η Γαλλία ζητούσε να επεκταθεί σε όλη την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα