Επιχειρήσεις

«Έπεσε» και η Χαλυβουργική


Η ΔΕΗ τράβηξε την πρίζα στην ιστορική βιομηχανία, αγωνία για την ΛΑΡΚΟ

Έπειτα από περίπου ένα αιώνα λειτουργίας, η ιστορική βιομηχανία Χαλυβουργική βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. «Τυφλή» πλέον, καθώς η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες της ηλεκτροδότησης, λόγω της μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σκοτάδι στην Χαλυβουργική «έπεσε», καθώς εξέπνευσε η νέα προθεσμία που είχε δώσει ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης, μέσω της οποίας θα επικυρωνόταν η συνέχεια προμήθειας ρεύματος στην εταιρεία από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Οι ιθύνοντες της Χαλυβουργικής δεν έδειξαν διάθεση για την διευθέτηση των συσσωρευμένων χρεών  και τη μη πληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών και ως εκ τούτου η ΔΕΗ προχώρησε σε επανεργοποίηση της άρσης εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής, εξέλιξη-εφαλτήριο για την οριστική διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ως συνέπεια της άρσης εκπροσώπησης της βιομηχανίας (σημαίνει ότι η Χαλυβουργική έπαψε να είναι πελάτης της ΔΕΗ) ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στη εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπει το κλείσιμο της παροχής ρεύματος.

Η ΔΕΗ, βάσει και των όσων δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ε. Παναγιωτάκης, θα προβεί σε νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών από τη Χαλυβουργική. Η πρόταση που είχε καταβάλλει η ιστορική βιομηχανία για καταβολή 500.000 ευρώ έναντι των οφειλών που είχαν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα, κρίθηκε ανεπαρκής από την διοίκηση της ΔΕΗ.

Αγωνία για την ΛΑΡΚΟ

Ενώ η Χαλυβουργική «βυθίστηκε» στο σκοτάδι»,  παρατείνεται η αγωνία  για την ΛΑΡΚΟ, η οποία χρωστά περισσότερα από 280 εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ. Η τελευταία έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές την εξόφληση της τρέχουσας κατανάλωσης, την εφαρμογή σχεδίου αποπληρωμής των οφειλών και την παροχή ισχυρών εγγυήσεων. Διαφορετικά θα προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης και της ΛΑΡΚΟ, η οποία σ' αυτή την περίπτωση, θα έχει την τύχη της Χαλυβουργικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, επίκειται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την μη ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που είχαν καταλογιστεί με προηγούμενη απόφαση,οι οποίες είχαν προσδιοριστεί στα 135 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης