Οικονομία

Επεσαν 9,4% στη διετία οι πραγματικοί μισθοί, αυξήθηκαν τα κέρδη


Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα για την εξέλιξη των αμοιβών εργασίας και των επιχειρηματικών κερδών

 Μεγάλες οικονομικές απώλειες υπέστησαν τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες – και συνολικά οι Ευρωπαίοι – εργαζόμενοι, καθώς η αγοραστική τους δύναμη συρρικνώθηκε από τον πληθωρισμό, ενώ οι αυξήσεις μισθών ήταν περιορισμένες.

 Κι ενώ η κυβέρνηση προβάλει ως “φιλολαϊκό και φιλεργατικό” μέτρο την τέταρτη μέσα σε λίγα χρόνια αύξηση του κατώτατου μισθού, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό σε όρους αγοραστικής δύναμης, μετά τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και τη Λετονία.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από πανευρωπαϊκή έρευνα, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα  μειώθηκαν κατά 9,4% στη διετία 2022-2023. Οι ποσοστιαίες απώλειες ήταν υπερδιπλάσιες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που διαμορφώθηκε σε 4,5%.

 Σε αντίθεση με τις αμοιβές εργασίας και την αγοραστική δύναμη των μιισθωτών, την ίδια χρονική περίοδο οι ελληνικές επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους κατά 9,3%. Το ποσοστό είναι σχεδόν πενταπλάσιο(!) απ' την αντίστοιχη μέση επίδοση των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, όπου τα κέρδη σημείωσαν άνοδο 2,1%

 Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC) και προέρχονται από τη βάση μακροοικονομικών δεδομένων της Κομισιόν.

 Πόσα έχασαν οι Ευρωπαίοι

 Oπως σημειώνει η ΕTUC, oι μισθοί των εργαζομένων στην Ευρώπη εξακολουθούν να μειώνονται σε πραγματικούς όρους, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται με ρυθμούς υψηλότερους από τον πληθωρισμό.

Λαμβανομένης υπόψη και της επίδρασης του πληθωρισμού, η πραγματική αξία των μισθών στις χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 0,22% το 2023, ενώ είχε προηγηθεί μείωση 4% το 2022.
  Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη οι μισθοί μειώθηκαν το 2023 κατά 0,72%, αφού είχαν υποχωρήσει κατά 4,54% το 2022.
  Σε αντίθεση με τη συρρίκνωση των μισθών, τα πραγματικά εταιρικά κέρδη στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,9% το 2023, ενώ το 2022 η αύξηση ήταν οριακή, της τάξης του 0,02%
 Τις μεγαλύτερες απώλειες σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2023 είχαν οι εργαζόμενοι στην Ουγγαρία, την Τσεχία  (-4,6%) και την Ιταλία (-2%).

Σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει η ΕΤUC, οι πραγματικοί μισθοί συρρικνώθηκαν επίσης στη Σουηδία (-1,9%), τη Γερμανία (-1,3%), τη Φινλανδία (-0,3%) και τη Γαλλία (-0,2%

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις