Αγορές

«Επέπλευσαν» οι τράπεζες, απεφεύχθη το ναυάγιο στο ΧΑ


Η πλήρης κατάργηση των capital controls – που επισφραγίζει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα - και η  συγκυριακή βελτίωση κλίματος στις διεθνείς αγορές ήταν οι καταλύτες μια εντυπωσιακής ανατροπής σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο: Εχοντας φθάσει στα πρόθυρα «νευρικής κατάρρευσης»,  με πεσμένο ηθικό και τις τραπεζικές μετοχές να «πιάνουν πάτο» στο -5,5%, η αγορά γύρισε σε ανοδική κατεύθυνση, υπερκάλυψε τις απώλειες  και έκλεισε στα υψηλά ημέρας.

Ενδεικτικό της μεταστροφής είναι το γεγονός ότι μετοχές των τραπεζών τερμάτισαν περίπου 7,5% υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, προσφέροντας υψηλές intraday  αποδόσεις στους traders. Η Alpha Bank  γύρισε από -6,6% σε +1,6%, η Εθνική από -5,3% σε +1,6%, η Πειραιώς από -5,5% σε +2,2%.

Αυτή η εντυπωσιακή αντίδραση αλλάζει πάλι την ψυχολογία της αγοράς, αναθερμαίνοντας προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο και  βελτίωση των αποτιμήσεων. Ο κίνδυνος μιας βαθιάς διόρθωσης φαίνεται ότι απομακρύνεται, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια παίρνουν ανάσα και δεν θα οδηγηθούν σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις.

Όμως οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη μεταβλητότητα, η οποία ασφαλώς θα συνεχίσει να επηρεάζει το ΧΑ. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα συνεχισθεί, η αβεβαιότητα διατηρείται και η UBS συνιστά σήμερα τους επενδυτές να μείνουν «μακριά από τις μετοχές», γιατί οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία όσο τις αγορές αυξάνονται.

Δυσπιστία και επιφυλακτικότητα

Πάντως στο ΧΑ αιτία  της σημερινής μεγάλης πτώσης που αντισταθμίσθηκε με την ενδοσυνεδριακή αντίδραση δεν είναι μόνον η αρνητική διεθνής συγκυρία. Στο ταμπλό του ΧΑ αποτυπώνονται τις τελευταίες μέρες  ο προβληματισμός της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η δυσπιστία της όσον αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της για ταχύτερη ανάπτυξη, με μειωμένη φορολογία, περισσότερες επενδύσεις και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες των διαχειριστών κεφαλαίων επέτεινε η στάση του οίκου Moody’s, ο οποίος αντί της αναμενόμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, περιορίστηκε την Παρασκευή να δημοσιεύσει ένα  συνοπτικό σημείωμα με αμφίσημες επισημάνσεις, τονίζοντας κυρίως τους κινδύνους και δίνοντας λιγότερη έμφαση στις θετικές προοπτικές.

Ο αμερικανικός οίκος διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει «χαμηλή  δημοσιονομική ισχύ», λόγω του μεγάλου χρέους της. Αντιστάθμισμα αποτελεί η «καλή διάρθρωσή του χρέους, με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περιόδους αποπληρωμής». Τονίζει επίσης ότι κίνδυνο συνιστά η «υψηλή ευπάθεια» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε  σήμερα με μεγάλη "βουτιά" των τραπεζικών μετοχών. Ακολούθησαν αγοραστικές παρεμβάσεις από χαρτοφυλάκια που απορρόφησαν  την -περιορισμένη λόγω εποχικότητας - προσφορά, δίνοντας στην αγορά κατεύθυνση ανάκαμψης.
 Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, που από το βυθό βγήκαν «στον αφρό» καταγράφοντας κέρδη, αντιστάθμισε πλήρως τις απώλειες εμποροβιομηχανικών blue chips και μετοχών της της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ετσι ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με οριακές απώλειες 0,33% στις 828,95 μονάδες, ενώ αρχικά πήγε  μέχρι τις 814,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,09%.
 Με -0,19% τερμάτισε ο FTASE25 στις 2.030,73 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -5,42% τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ανέκαμψε μέχρι +1,80% και τερμάτισε  με κέρδη 1,56%.

Από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips θετικό πρόσημο διατήρησαν μόνον η Motor Oil και ο Σαράντης (+0,5%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,3%,  ΕΧΑΕ -2,1%, ΟΛΠ -1,9%,  Τιτάν -1,7%, Φουρλής -1,5%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Cenergy -1,3%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα