Πολιτική

Επενδυτικό σαφάρι για 5 στην Ελλάδα


Ποιοι μεγαλοεπενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, τα ξενοδοχεία, τις υποδομές και την ενέργεια

Στο… στόχαστρο πέντε μεγαλοεπενδυτών  του παγκόσμιου επιχειρείν βρίσκεται η Ελλάδα, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφτούν εκ νέου την χώρα μας κι έχουν ήδη κάνει κάποιες κινήσεις, μελετώντας ωστόσο με πολύ προσοχή τα επόμενα βήματά τους. Επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, ωστόσο στην παρούσα φάση αξιολογούν τα δεδομένα που υπάρχουν και η άφιξή τους το επόμενο διάστημα στη χώρα μας είναι περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα.

Οι ισχυροί άνδρες του παγκόσμιου επιχειρείν βλέπουν στη χώρα μας ανάπτυξη και δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, τα ξενοδοχεία, τις υποδομές και την ενέργεια.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ήδη τέσσερις άνδρες και αναμένεται να διαδραματίσουν από εδώ και στο εξής ακόμα πιο κρίσιμο ρόλο στην ελληνική οικονομία και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόκειται για τους Seth Klarman με το hedge fund, The Baupost Group L.L.C, τον ελληνοαμερικανό κατασκευαστή-επενδυτή, Peter J Pappas, τον Prem Watsa, ισχυρό άνδρα της Fairfax Financial Holdings και τον Daniel Loeb το αφεντικό του hedge fund, Third Point. Σύντομα δε αναμένεται να γίνουν ευρύτερα γνωστές και οι προθέσεις ενός πέμπτου ανδρός, του πολύ δισεκατομμυριούχου Wilbur Ross που έχει ήδη συμμετοχή στη Eurobank. 

Seth Klarman

Με καταγωγή από το Ισραήλ αλλά προερχόμενος από την Βαλτιμόρη ο Seth Klarman είναι το αφεντικό του The Baupost Group L.L.C. Ένα επενδυτικό σχήμα που κατέχει περί το 5% του ΟΠΑΠ. Ο 56χρονος Seth χαίρει μεγάλου σεβασμού στη Wall Street και θεωρείται ένα από τους «διδασκάλους» του value investing (που αντιδιαστέλλεται με τους βραχυπρόθεσμους κερδοσκόπους). Συγγραφέας του best seller «Margin of Safety» ελέγχει το 4ο καλύτερο ως αναφορά τα καθαρά κέρδη hedge fund καθώς από την ίδρυσή του το 1982 έως σήμερα παρουσιάζει μέση ετήσια απόδοση 19%. Μεταξύ των γνωριμιών του, που ξεκινούν από τα φοιτητικά του χρόνια στο Harvard Business School, συγκαταλέγονται ο James Dimon, ο διοικητής της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase αλλά και ο Jeffrey Immelt, επικεφαλής της General Electric. Το Baupost Group είχε υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και ένα κλάσμα από αυτά έχει "προσγειωθεί" στον ΟΠΑΠ. Ο Klarman έχει ανοικτές τις κεραίες του όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα, γι’ αυτό και το επόμενο δίμηνο θα επισκεφτεί την χώρα μας για να εντοπίσει που βρίσκονται τώρα οι επενδυτικές ευκαιρίες.

Stephen C. Butt

Ο  Stephen C. Butt , ο άνθρωπος πίσω από την αμερικανική Silchester, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 25 δισ. ελέγχει και άνω του 13% της ΔΕΗ, γεγονός που το καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το δημόσιο. Ο 60χρονος Stephen Butt, στον οποίο ανήκει κατά 50% το fund Silcester, είναι πρώην επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley που παραιτήθηκε το 1994 για να στήσει τη δική του εταιρεία. Συνεταίρος του είναι ένα επίσης πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, o Michael JJ Cowan. Ο κύριος Butt sυγκαταλέγεται στη λίστα των 1.000 πλουσιότερων βρετανών κατέχοντας την 40ή θέση. Η αξία της εταιρείας του αποτιμάται σε περίπου 578 εκατ. ευρώ, και το δικό του μερίδιο σε 289 εκατ., ενώ με κάποια μερίσματα φτάνει τα 375 εκατ. Η εταιρεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, «διαθέτει 100 -150 επενδύσεις με σημαντική διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο. Πρόκειται «για καλές εταιρείες, σε λογικές και καλές τιμές», και προσθέτει ότι «δεν έχουμε προκατάληψη όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, αλλά αναζητούμε ευκαιρίες σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις». Στο επενδυτικό του στόχαστρο βρίσκονται ελληνικές εταιρείες από το χώρο της ενέργειας.

Peter J Pappas

Μεγαλοκατασκευαστής στις ΗΠΑ ο ελληνοαμερικανος Peter J. Pappas Sr είναι φανατικός φίλαθλος του γκολ και όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν είναι ειδικός στο να «χτίζει» και παραπέμπουν σε μεγάλα έργα που έχει αναλάβει ο Pappas στις ΗΠΑ. Ανακαίνισε μεταξύ άλλων τα Chrysler Building, GM Building, Park Avenue Atrium, Citicorp Building, Time Warner Center και τα στάδια Citifield και Yankee Stadium. Η εταιρεία του ιδρύθηκε το 1971 και παράλληλα παρέχει συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Είναι παντρεμένος με την Catherine Pappas και μετέχει στο Αρχιεπισκοπικό Εθνικό Συμβούλιο ως άρχων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενώ είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών Ρεπουμπλικάνων της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ξενοδοχειακό κλάδο και την αγορά ακινήτων.

Η Third Point του Mr «Ελληνικά ομόλογα»

Αφεντικό του hedge fund Third Point LLC, ο 52χρονος αμερικάνος Daniel Seth Loeb έβγαλε 500 εκατομμύρια δολάρια από τις επενδύσεις του το καλοκαίρι του 2012 σε ελληνικά ομόλογα. Αγόρασε κοντά στα 17 λεπτά ανά ευρώ και πούλησε στα 34. Πριν τρία χρόνια, επένδυσε 50 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση στην Dolphin Capital συμφερόντων Μίλτου Καμπουρίδη. Η κινητικότητα των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης στην εναλλακτική αγορά του Λονδίνου Dolphin Capital που προχωρά σε αναπτύξεις σε Κέα και Πόρτο Χέλι. Ο O Λόεμπ έχει μπει με τον πλέον δυναμικό τρόπο στο ελληνικό real estate, στον τουρισμό, αλλά και στην ενέργεια. Εχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική Energean Oil & Gas, που ελέγχει τα πετρέλαια της Καβάλας και διεκδικεί κοιτάσματα σε Γιάννενα και Ιόνιο. Ο Λόεμπ βρίσκεται συχνά πυκνά στη χώρα μας, αφού έχει ανοίξει αρκετές δουλειές, ωστόσο αναζητά κι άλλα project που κρύβουν αξία.

Ο Prem Watsa

Το «αφεντικό» της Eurobank εξακολουθεί να έχει ανοικτές τις επενδυτικές του κεραίες όσον αφορά τη χώρα μας. Μπορεί να συμμετέχει ήδη στη Μυτιληναίος, στην Practiker Hellas, στην Grivalia και προσφάτως να εξαγόρασε το 80% της Eurolife Ασφαλιστικής, ωστόσο ο ινδικής καταγωγής επενδυτής που ελέγχει την καναδική Fairfax Financial Holdings Limited ψάχνει και νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Αποκαλείται ο “Καναδός Γουόρεν Μπάφετ” και μέσω της Fairfax Financial Holdings διαχειρίζεται περί τα 30 δισ. δολάρια. Στην τρέχουσα συγκυρία ο Prem Watsa κοιτάζει τον κλάδο των ξενοδοχείων, των ακινήτων και της υγείας.