Ενέργεια

Επένδυση 300 εκατ. από Μυτιληναίο στην ηλεκτροπαραγωγή


Επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ ο όμιλος Μυτιληναίου δημιουργεί  τη μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου στη χώρας μας – και την πιο αποδοτική στην Ευρώπη. Με την κίνηση αυτή προηγείται των εξελίξεων στην αγορά ηλεκτρισμού – και εν μέρει τις διαμορφώνει -  καθώς η κυβέρνηση αποφασίζει να σταματήσει μέχρι το 2028  κάθε χρήση λιγνίτη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Με την επένδυση που εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη,   δημιουργείται ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1.428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα και έχει την υψηλότερη θερμική απόδοση στην Ευρώπη  (παραγόμενη ενέργεια 63% επί της κατανάλωσης αερίου). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική: Το κόστος παραγωγής ρεύματος θα είναι χαμηλότερο  απ’ ό,τι  των λιγνιτικών μονάδων, όσο το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα.

Θα λειτουργήσει σε δύο χρόνια

Το ηλεκτροπαραγωγικό συγκρότημα θα κατασκευασθεί από την απορροφηθείσα θυγατρική ΜΕΤΚΑ, η οποία αποτελεί πλέον ξεχωριστή επιχειρησιακή μονάδα (Τομέας Έργων EPC του ομίλου). Η METKA διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία, καθώς έχει κατασκευάσει δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως. Τους αεριοστροβίλους θα προμηθεύσει ηGeneral Electric.

Η νέα μονάδα κατασκευασθεί στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Αντίκυρα Βοιωτίας. Στο χώρο αυτό, εκτός από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις του αλουμινίου είναι ήδη εγκατεστημένα δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίου: Το ένα είναι της Protergia και το δεύτερο η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της Αλουμίνιον.

Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί εντός διετίας και η νέα μονάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 4ο τρίμηνο του 2021.

Κι άλλα projects

Στα βήματα του ομίλου Μυτιληναίου κινούνται τώρα και άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ομιλος Κοπελούζου, η  Elpedison και όμιλος Καράτζη (ΚΕΝ) προγραμματίζουν τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δρομολογήσει την κατασκευή μονάδας 660 MW στην Κομοτηνή. Ο όμιλος Κοπελούζου σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης μονάδα ισχύος 640 MW.

Η Elpedison  ετοιμάζει επένδυση-μαμούθ σε μονάδα ισχύος 826 ΜW. Η εταιρεία ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη έχει εξασφαλίσει άδεια για τη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικού συγκροτήματος  660 MW στη Λάρισα.