Χρηστικά

Ξηλώνονται μνημονιακές ρυθμίσεις - Επέκταση 4 κλαδικών ΣΣΕ


Αρχίζει το ξήλωμα των μνημονιακών ρυθμίσεων που οδήγησαν σε πλήρη απορρύθμιση την αγορά εργασίας και σε μεγάλες μειώσεις  μισθών-ημερομισθίων. Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις σε 4 κλάδους - συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού - και την προσεχή εβδομάδα θα ακολουθήσουν άλλοι δύο κλάδοι.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα  υπογράψει την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα καλύπτουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) επικυρώθηκε - και μάλιστα ομόφωνα, και με την ψήφο της πλευράς των εργοδοτών - η επεκτασιμότητα της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον τραπεζικό κλάδο και στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Πρόκειται για 2 κλάδους οι οποίοι είχαν πολύ υψηλό ποσοστό εκπροσώπησης κατά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, που κυμαινόταν στο 75%-80%.

Στις ευεργετικές διατάξεις της κλαδικής σύμβασης εργασίας εντάσσονται πλέον και οι απασχολούμενοι στις συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς και οι εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις των συστημικών τραπεζών, που μέχρι τώρα βρίσκονταν εκτός της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Οσον αφορά τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις η επεκτασιμότητα αφορά περίπου το 25% των εργαζομένων που βρίσκονται εκτός κλαδικής σύμβασης

Την επόμενη Πέμπτη σε νέα συνεδρίασή του το ΑΣΕ αναμένεται να επικυρώσει την επεκτασιμότητα πανελλαδικά στους κλάδους των ξενοδοχείων, των μεταλλείων και τοπικά για τον τουρισμό στη Ρόδο, το Λασίθι και τα Χανιά |

Σε γραπτή δήλωσή της η υπουργός Ερασίας   Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε:«Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας. Από την 21η Αυγούστου 2018, επανήλθαν σε ισχύ, όπως είχαμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία και όπως είχαμε νομοθετήσει, οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης».

Παράλληλα, προσθέτει πως: «Ως υπουργείο Εργασίας, ξεκινήσαμε αμέσως τον έλεγχο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και για τις πρώτες τέσσερις που εξετάσαμε διαπιστώθηκε ότι πληρούν του όρους για την επέκτασή τους. Πρόκειται για τις συμβάσεις στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, οι οποίες αφορούν συνολικά πάνω από 75.000 εργαζόμενους» αναφέρει η υπουργός Εργασίας.

Εν συνεχεία, η υπουργός Εργασίας τονίζει: «Τη Δευτέρα θα υπογράψω τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση των τεσσάρων αυτών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και παράλληλα συνεχίζουμε τη διαδικασία για τον έλεγχο της επεκτασιμότητας όλων των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ. Η δέσμευση που αναλάβαμε γίνεται πράξη και θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζομένων».

Κλείνοντας, υπογραμμίζει πως «η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μία τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μία νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».