Διεθνή

Επεισόδιο μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας


Επεισόδιο μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας, που ακολουθούν το ερευνητικό σκάφος Orus Reis, προβάλουν στα σημερινά (14/8) φύλλα τους οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Εστία», επιβεβαιώνοντας από δημοσιογραφικής πλευράς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες. 

Η «Καθημερινή» σε θέμα με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Το παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο» αναφέρει ότι προχθές (12/8) από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέϊς» σημειώθηκε πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές στην πρύμνη σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια. 

Η «Εστία» δίνει άλλη διάσταση στο επεισόδιο με τις ίδιες φρεγάτες αναφέροντας ότι η «Λήμνος» με επιδέξιο ελιγμό προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στην πρύμνη του «Κεμάλ Ρέϊς», όταν αυτό προσπάθησε να την εμβολίσει. Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχει βίντεο για το επεισόδιο. 

Ούτως ή άλλως, το επεισόδιο αποδεικνύει ότι η πιθανότητα ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλη με τους δύο στόλους να βρίσκονται τόσο κοντά.   

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε χθες βράδυ στη δημοσιότητα βίντεο με την φρεγάτα  «Κεμάλ Ρέϊς» να συνοδεύει το Oruc Reis. Υπενθυμίζεται ότι  ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη χθες σε ...μυστηριώδεις δηλώσεις, αναφέροντας: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρατε την πρώτη απάντηση».

Απαντώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Σημειώνεται, ότι στη χθεσινή (13/8) ελληνογαλλική άσκηση, που διεξήχθη και σε θαλάσσιες περιοχές της τουρκικής NAVTEX  συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Διαβάστε επίσης