Οικονομία

Η Επ. Ανταγωνισμού απέρριψε τις καταγγελίες κατά "Σαράντη"


Μετά από διεξοδική έρευνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέρριψε τις καταγγελίες τριών εταιρειών κατά της εταιρείας "Σαράντης" για καταχρηστικές πρακτικές στην προώθηση και εμπορία προϊόντων προσωπικής περιποίησης και ειδών οικιακής χρήσης.

Ειδικότερα, με την υπ’ αρ. 765/2022 απόφασή της, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε την απόρριψη των καταγγελιών για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 ως αβάσιμες και διαπίστωσε ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω δράσης στην υπό κρίση υπόθεση.

Η υπόθεση αφορά την συνεξέταση των καταγγελιών των εταιρειών "Εμμανουηλίδης & ΣΙΑ Ο.Ε.", "Κουτσικόπολουλος Εμπορική ΑΕΕ" και "Πανεμπορική ΑΒΕΕ" κατά της "Σαράντης ΑΒΕΕ" για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 και 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελλόμενες πρακτικές, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ("ΓΔΑ") πραγματοποίησε σειρά μέτρων έρευνας (επιτόπιο ελέγχο στη ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ερωτηματολόγια στις καταγγέλουσες κ.ά.).

Η έρευνα της ΓΔΑ επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο των εν λόγω καταγγελιών και συγκεκριμένα στην ενδεχόμενη τέλεση των ακόλουθων πρακτικών:

- υποχρέωση συμμόρφωσης με προωθητικές ενέργειες,
- επιβολή προτεινόμενων εκπτώσεων,
- έμμεσο καθορισμό τιμών και περιθωρίου κέρδους,
- επιβολή αγοράς συγκεκριμένων ποσοτήτων αγαθών και υποχρέωση διατήρησης συγκεκριμένου αποθέματος,
- υποχρέωση μη εμπορίας ανταγωνιστικών προϊόντων,
- υποχρέωση εγκατάστασης συγκεκριμένου λογισμικού,
- υποχρέωση μεταπώλησης εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, και
- υποχρέωση αποκλειστικής προμήθειας.

Η σχετική Εισήγηση κοινοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021. Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας της ΕΑ έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2021.
Σχετική αγορά

Προϊόντα οικιακής χρήσης στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα: αποφρακτικά, περιποίηση παπουτσιών, μεμβράνη, αντικολλητικό χαρτί, αλουμινόχαρτο και σκοροκτόνα.

Καλλυντικά ευρείας διανομής στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα: αδυνατιστικά, γυναικείες κολόνιες ευρείας διανομής, αντρικές κολόνιες ευρείας διανομής, αντιηλιακά.
Απόφαση της ΕΑ

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) με την υπ’ αριθ. 765/2022 ομόφωνη απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμες τις καταγγελίες κατά της ΣΑΡΑΝΤΗΣ.

Η ΣΑΡΑΝΤΗΣ διαθέτει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων το οποίο περιλαμβάνει καλλυντικά ευρείας και επιλεκτικής διανομής, είδη καθαρισμού και συντήρησης και άλλα είδη οικιακής χρήσης, φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών. Ωστόσο, ως σχετικές αγορές για τους σκοπούς της παρούσας υπόθεσης θεωρούνται οι αγορές στις οποίες εμπίπτουν τα προϊόντα τα οποία εμπορεύεται η ΣΑΡΑΝΤΗΣ στη "μικρή αγορά" μέσω χονδρεμπόρων, καθώς αυτή αποτελούσε το αντικείμενο των καταγγελιών. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να ενταχθούν σε δύο γενικές κατηγορίες, αυτή των προϊόντων οικιακής χρήσης και αυτή των καλλυντικών ευρείας διανομής.

Από τις ανωτέρω σχετικές αγορές, η ΣΑΡΑΝΤΗΣ κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές:

α) αποφρακτικών για την περίοδο 2004 - 2014,

β) περιποίησης παπουτσιών για την περίοδο 2004 - 2014,

γ) γυναικείας κολόνιας ευρείας διανομής τουλάχιστον για την περίοδο 2011 -2014 και

δ) αντρικής κολόνιας ευρείας διανομής τουλάχιστον για την περίοδο 2011 - 2014.

Εν προκειμένω δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την στοιχειοθέτηση καταχρηστικών εκπτώσεων στόχων πωλήσεων και των λοιπών καταγγελόμενων καταχρηστικών πρακτικών.

Περαιτέρω, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την στοιχειοθέτηση καθορισμού τιμών μεταπώλησης, κατανομής αγορών/περιορισμού παθητικών πωλήσεων και των λοιπών καταγγελόμενων πρακτικών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα