Χρηστικά

Έως 29 Ιουλίου η πρώτη δόση του φόρου εισόδήματος


Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας στην εφορία

Δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 29/07 να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος ενώ αν ανήκουν στις τάξεις των επαγγελματιών, ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλουν και την πρώτη από τις δύο δόσεις του ΦΠΑ. Ειδικότερα βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλλουν  2.285.901 φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά οι οποίοι θα μοιραστούν συνολικό πρόσθετο φόρο 3,647 δισ. ευρώ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου έχουν την υποχρέωση εξόφλησής τους σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη, περίπου 1,2 δισ. ευρώ είναι απαιτητή έως την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ακολουθούν οι πληρωμές έως τις 30 Σεπτεμβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου. Η έκπτωση φόρου 1,5% τα προηγούμενα χρόνια και 2% πέρυσι, έχει ήδη καταργηθεί, επομένως σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης –αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα- ο φορολογούμενος δεν κερδίζει τίποτα.  

Μεγάλο μέρος των φορολογουμένων με χρεωστικό εκκαθαριστικό εκτιμάται πως θα επιλέξει το σπάσιμο της οφειλής σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω των πιστωτικών τους καρτών. Η διαδικασία ρύθμισης της οφειλής μέσω τραπέζης είναι σαφώς απλούστερη έναντι της αντίστοιχης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών . Σχετικά εύκολη είναι πάντως, και η διαδικασία υπαγωγής των φορολογουμένων στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Για να γίνει ρύθμιση του χρέους ηλεκτρονικά, η οφειλή θα πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, να έχει παρέλθει δηλαδή η ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Αν δεν είναι ληξιπρόθεσμη η οφειλή, ο φόρος δεν μπορεί να ρυθμιστεί ηλεκτρονικά αλλά ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία του. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πάντως, οι φορολογούμενοι στις Δ.Ο.Υ -κατά την κρίση του προϊσταμένου- μπορούν να πετύχουν και ρύθμιση οφειλών σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Εντός της εβδομάδας άλλωστε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και αναφορικά με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναμένουν οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις παραμέτρους εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων καθώς το τοπίο παραμένει θολό, κυρίως αναφορικά με τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων.

Τα αγροτεμάχια για πρώτη φορά μετρούν φέτος στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου και στην κυβέρνηση, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί εκνευρισμός και ανησυχία συνάμα για τον λογαριασμό που θα βγάλει η εκκαθάριση.

Εκτός από την προσθήκη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο, μόλις τον Μάιο ψηφίστηκαν διατάξεις με τις οποίες αυξήθηκε ο φόρος στα οικόπεδα, καταργήθηκε η έκπτωση 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, επιβλήθηκε φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων ενώ μειώθηκε και το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ.