Διεθνή

Αυτοκινητοβιομηχανία Tesla: Στον τρίτο μήνα μπαίνει η απεργία των Σουηδών μηχανικών-Απεργιακό ντόμινο στις σκανδιναβικές χώρες


Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς στο εργοστάσιο της Τέσλα στη Σουηδία έστειλαν χθες Σάββατο συνδικαλιστές του Verdi και της IG Metall μπροστά από τον εκθεσιακό χώρο της Tesla κοντά στη Στουτγάρδη, στην περιοχή του Rems-Murr, μετά από ομόφωνη απόφαση του παραρτήματος του συνδικάτου Verdi της περιοχής.

«Η εργατική τάξη πρέπει να απεργεί και να παλεύει για τα δικά της συμφέροντα. [...] Αυτή έχει τη δύναμη να αλλάζει τα πράγματα. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα! Εργάτες του κόσμου ενωθείτε!», τονίστηκε στο σύντομο χαιρετισμό αλληλεγγύης.

Οι Σουηδοί μηχανικοί που εργάζονται για την Tesla ξεκίνησαν την απεργία τους στα τέλη Οκτωβρίου διεκδικώντας τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με την εργοδοσία. Σύμφωνα με τον Andrew Moss, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, πρόκειται για την πρώτη πρόκληση αυτού του είδους που αντιμετωπίζει η Tesla στα 20 χρόνια ύπαρξής της.
Σε σχετικό άρθρο του στην ιστοσελίδα Peacevoice.info ο Andrew Moss εξηγεί ότι οι εκπροσωπούμενοι από το σωματείο IF Metall απεργοί θεωρούν τις συλλογικές συμβάσεις ως θεμέλιο για έναν κοινωνικό ιστό με ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανισότητας. Παρά την πρόσφατη μείωση της συμμετοχής στα εργατικά σωματεία, η Σουηδία έχει ένα από τα τα υψηλότερα ποσοστά συνδικαλισμένων εργατών στον κόσμο, με περίπου επτά στους δέκα εργαζόμενους να εκπροσωπούνται από συνδικάτα.
Μόλις οι Σουηδοί μηχανικοί πήραν αυτή την πρωτοβουλία, εργαζόμενοι σε άλλα συνδικάτα και άλλες χώρες ακολούθησαν σύντομα το παράδειγμά τους. Δανοί λιμενεργάτες που εκπροσωπούνται από το εργατικό σωματείο 3F της Δανίας αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν ή να μεταφέρουν αυτοκίνητα Tesla που προορίζονταν για Σουηδούς καταναλωτές.
Άλλα συνδικάτα μεταφορών στη Νορβηγία και τη Φινλανδία προσχώρησαν επίσης στη διακοπή των μεταφορών για λογαριασμό της Tesla και ένα σουηδικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή της Tesla που είχε ως στόχο να αποτρέψει τους εργαζόμενους στα σουηδικά ταχυδρομεία από την άρνηση παράδοσης πινακίδων κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα Tesla. Στη Δανία, ένα συνταξιοδοτικό ταμείο που ανήκει σε εργατικά σωματεία, η Pension Danmark, εκποίησε μετοχές της Tesla αξίας 57 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, επανέλαβε την αντίθεσή του στα συνδικάτα, δηλώνοντας πρόσφατα ότι «προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικότητα μέσα σε μια εταιρεία». Ο Μασκ χαρακτήρισε "παρανοϊκό" το εντεινόμενο κύμα απεργιών στις σκανδιναβικές χώρες.
Αυτή τη στιγμή, δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση μεταξύ των Σκανδιναβικών συνδικάτων και της Tesla.
Δεν είναι πιθανό να συνθηκολογήσουν τα συνδικάτα και η απροθυμία του Έλον Μασκ να αποδεχτεί τις συλλογικές συμβάσεις έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών θεσμικών επενδυτών στις σκανδιναβικές χώρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα