Υγεία

ΕΟΠΥΥ: Έλεγχος ιικού φορτίου για οροθετικούς και σε ιδιωτικά εργαστήρια


Σύντομα αναμένεται να υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια του ελέγχου του ιικού φορτίου για τους οροθετικούς με HIV, μέσω πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Η νέα πλατφόρμα διασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων υγείας των ασθενών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μόλις μία ημέρα μετά την συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Οροθετικών Θετική Φωνή, οι οποίοι αντέδρασαν λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις. 

«Το μέτρο αυτό, βασίζεται στη λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική γνωμάτευση και συνταγογράφηση παραπεμπτικών ασθενών με AIDS, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και προσθέτει: 

«Η νέα πλατφόρμα διασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων υγείας των ασθενών, κατά τη διαδικασία που απαιτείται για τη συνταγογράφηση και εκτέλεση της εξέτασης στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά, καταργείται η σύνδεση ονόματος ασθενή, ΑΜΚΑ και ασθένειας κατά τη γνωμάτευση και παραπομπή των ασθενών για εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) να εξυπηρετηθούν και στον ιδιωτικό τομέα υγείας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και το απόρρητο. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίνεται στην απαίτηση των συλλόγων των οροθετικών να διενεργείται με αξιοπιστία ο έλεγχος ιικού φορτίου με την προβλεπόμενη συχνότητα, διασφαλίζοντας και την αποτελεσματική θεραπευτική φροντίδα των οροθετικών και τη Δημόσια Υγεία», όπως αναφέρει το onmed.gr.