Υγεία

ΕΟΔΥ: 109 θάνατοι από covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα


Στα ίδια επίπεδα διατηρήθηκε η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων SARSCoV-2 την εβδομάδα 6-12 Φεβρουαρίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε μεταβολή, ενώ αύξηση καταγράφηκε στα περιστατικά γριπώδους συνδρομής, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV).

Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19:Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα . Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση, το ίδιο και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 117. Καταγράφηκαν 109 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη.

Υποπαραλλαγές

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Η υπο-παραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5, με αυξητική τάση. Συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 (49%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή CH.1.1 (29% ) και την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 (19%) .

Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα Πάτρας 354%

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στην Πάτρα, 354% και ακολουθούν, 52% στην Ξάνθη, 40% στο Ηράκλειο, 14% στα Χανιά και 12% στην Αλεξανδρούπολη .

Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε μεταβολή. Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος την εβδομάδα την τελευταία εβδομάδα. Από την έναρξη επιτήρησης νοσηλεύτηκαν 61 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 19 θάνατοι.Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 266 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης , εκ των οποίων 261 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και 5 (2%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 260 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 246 (95%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 14 (5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα που αφορούσε τις ηλικίες 15 και άνω.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV: Η θετικότητα παρουσίασε μείωση

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα