Πολιτική

Έντυπο Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος


Είναι το έγγραφο που περιέχεται στην ασφαλιστική σύμβαση με σκοπό τη διευκόλυνση του ασφαλισμένου στην έγγραφη γνωστοποίηση στην Εταιρία ζημιογόνου γεγονότος.

Είναι το ίδιο έντυπο, με βάση τη συμφωνία άμεσου διακανονισμού ζημιών από τροχαίο ατύχημα, που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να απευθύνονται και να αποζημιώνονται, σε περίπτωση ατυχήματος και στο ποσοστό που δεν ευθύνονται, από την ασφαλιστική επιχείρηση που καλύπτει την αστική τους ευθύνη.

Στην πράξη: Αν και χρήσιμο στις πιο πολλές περιπτώσεις το  Έντυπο Φιλικής Δήλωσης δεν αποτελεί την σωστότερη λύση σε περίπτωση που υπάρχει τραυματισμός. Σε τέτοια περιστατικά επιβάλλεται να καλείτε την αστυνομία, όπως βέβαια και αν το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο ή έχει ξένες πινακίδες.

Επίσης, υπάρχουν και ασφαλιστικές εταιρείες που δεν συμμετέχουν στον Φιλικό Διακανονισμό και ως εκ τούτου είναι άσκοπο να συμπληρωθεί το Έντυπο σε ατύχημα με ασφαλιζόμενο σε αυτές. Τέλος και στην περίπτωση όπου τα εμπλεκόμενα οχήματα είναι πάνω από δύο ο φιλικός διακανονισμός πρέπει να γίνεται με ξεχωριστά έντυπα, ανά δύο οχήματα.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις