Άμυνα & Διπλωματία

Ένταση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας: Σκληρή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας – Διάβημα του ΥΠΕΞ


Ενώ η Ελλάδα με απόφαση του πρωθυπουργού αποστέλλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, λαμβάνοντας μια πρωτοβουλία με σημαίνουσα γεωπολιτική σημασία, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, γεγονός που επίσης έχει ιδιαίτερο διπλωματικό βάρος και υπόσταση. Η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις κλιμακώνεται, με αφορμή και τις απώλειες ομογενών στην Ουκρανία, εξαιτίας των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών

Η ρωσική πρεσβεία, με ανακοίνωσή της, κατηγορεί κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτειακούς παράγοντες ότι προπαγανδίζουν εις βάρος της Μόσχας και ζητά από αυτούς να συνέλθουν άμεσα! Υπενθυμίζει, μάλιστα, στην Αθήνα, ότι σιώπησε επί πολλά έτη, για τις σφαγές που υπέστησαν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί στο Ντονμπάς. 

Ολόκληρη την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας έχει ως εξής:

«Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!»

Διάβημα του ΥΠΕΞ για τους θανάτους των ομογενών

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα να σηκώνει τους  τόνους, για τον θάνατο των ομογενών στην Ουκρανία, από επιθέσεις της ρωσικής αεροπορίας. Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών «επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα