Πολιτική

Ενστάσεις κατά του κόμματος των «Σπαρτιατών» συζητήθηκαν στο Εκλογοδικείο


Το Εκλογοδικείο σήμερα το απόγευμα το απασχόλησαν οι πρώτες ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Με πρόεδρο την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γεωργίου Χριστοδουλέα, όπως και της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρίας Ντούνη, το Εκλογοδικείο συνήλθε στην πρώτη συνεδρίασή του μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Αναλυτικότερα, η πρώτη ένσταση που συζητήθηκε είναι του εκλογέα Κωνσταντίνου Παπαστεργίου ο οποίος στρέφεται κατά των βουλευτών των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα (Β3 Νότιου τομέα Αττικής) και Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης και πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη, όπως και κατά της αναπληρωματικής βουλευτού Β΄Θεσσαλονίκης Ακριβής Πετροπούλου. Εισηγήτρια στην υπόθεση ήταν η αρεοπαγίτης Παναγιώτα Γκουδή - Νινέ.

Ο ενιστάμενος υποστήριξε ότι υπήρξε νόθευση της λαϊκής βούλησης καθώς οι «Σπαρτιάτες» υποστηρίχθηκαν από τον Ηλία Κασιδιάρη και μάλιστα ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας τον ευχαρίστησε δημόσια μετά τις εκλογές.

Ακόμη, ο κ. Στίγκας ανέφερε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να είναι αχυράνθρωπος του οποιοδήποτε και ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με παρακρατική οργάνωση, αλλά ούτε ποτέ έχει συμπράξει με τον Γιάννη Λαγό, ενώ επανέλαβε ότι δεν είχε τη παραμικρή επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη και ότι αφού κόπηκε το κόμμα του μέλους της Χρυσής Αυγής από τον 'Αρειο Πάγο διοχέτευσε τους οπαδούς του στους Σπαρτιάτες.

Παράλληλα, ο κ. Στίγκας παραδέχθηκε ότι στήριξε την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιέρη στις δημοτικές εκλογές (Δήμο Αθηναίων).

Στην συνέχεια ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» δεν έχει κρυφή ηγεσία όπως θέλουν να υποστηρίζουν και ότι η νομιμότητα συμμετοχής τους στις εκλογές κρίθηκε οριστικά από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου και προσέθεσε ότι το ίδιο Τμήμα, έκοψε και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, αυτό όμως δεν είναι μια ανακολουθία για τις αποδοχές των αποφάσεων του Τμήματος αυτού του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη ένσταση είναι κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών, στρέφονται ο Δημήτρης Παράβολος και η Φιλάνθη Αυραμέα. Εισηγήτρια στην υπόθεση ήταν η αρεοπαγίτης Ελένη Θεοδωρακοπούλου.

Ο δικηγόρος του κ. Ζερβέα ζήτησε από το Εκλογοδικείο να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τους «Σπαρτιάτες» η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μποτόπουλος συνήγορος εκ των ενιστάμενων υποστήριξε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές καθώς υπήρξε εξαπάτησή του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος και ότι η αναπλήρωση των εδρών των βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» να γίνει στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα