Ελλάδα

Ένοχος για τοκογλυφία - ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος


Ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση ομόφωνα ένοχους έκρινε το δικαστήριο τον πρώην Υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο και τους 3 συγκατηγορούμενους του, επιβάλλοντας τους ποινή των 15 ετών.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Παράλληλα διατάχθηκε η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας και συγκεκριμένα: 1,7 εκ. ευρώ για τον Γιάννη Ανθόπουλο, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του, και 5,7 εκ. ευρώ για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες. Επιπλέον επιβλήθηκε σε όλους στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα. 

Πάρα την υψηλή ποινή όμως και την απραξία της υπόθεσης για την οποία κρίθηκε ένοχος, το δικαστήριο ( πρώτου βαθμού) αποφάσισε κατά πλειοψηφία 2-1 να του χορηγήσει αναστολή στην έφεση.

Πως φτάσαμε ως εδω

Πρόκειται για μια υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με εξοντωτικά επιτόκια από την εταιρεία Namaco -μετέπειτα Gennet υπεύθυνοι της οποίας είναι οι Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, Αλέξανδρος Μαρτίνης και Κωνσταντίνος Υφαντής.

Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι της εταιρίας κατηγορούνται για τοκογλυφία από κοινού κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ενώ ο Γιάννης Ανθόπουλος για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Για τις υπηρεσίες του, όπως είχε πει κατα τη διάρκεια της δίκης η κ. Πετρίδη, ο πρώην υφυπουργός εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.