Επιχειρήσεις

Ένοχος για insider trading ο Τ. Λαβίδας από Δικαστήριο της Νέας Υόρκης


Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε ένοχο τον Τηλέμαχο Λαβίδα για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο insider trading. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου.

Οι κατηγορίες αφορούσαν τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών για μια εισηγμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας προς Έλληνα χρηματιστή. Ο Τ. Λαβίδας κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Η ετυμηγορία σηματοδοτεί μεγάλη νίκη για τη γενική εισαγγελία του Μανχάταν που ερευνούσε επί χρόνια το παράνομο δίκτυο trading. Οι αρχές εκτιμούν ότι το δίκτυο απέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κέρδη.

Μάρτυρας της δίκης είπε στους ερευνητές ότι το insider trading έχει γίνει "σπορ" στο εξωτερικό με επενδυτικούς τραπεζίτες, στελέχη επιχειρήσεων και traders από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε ένα δίκτυο συναλλαγών που μεταφέρει εμπιστευτικές πληροφορίες εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Τ. Λαβίδα δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Πριν λίγες ημέρες είχε ισχυριστεί ότι οι μαρτυρίες που παρουσιάζονται από τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης δεν υποστηρίζουν καμία από τις κατηγορίες εναντίον του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως ο πελάτης του πιστεύει ότι οι ένορκοι θα αποφανθούν αβίαστα ότι είναι αθώος και σύντομα θα βρεθεί και πάλι με την οικογένειά του. Ο ίδιος σημείωνε ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξει ότι ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν η πηγή των εμπιστευτικών πληροφοριών για την αμερικάνικη εταιρεία Ariad.

Αντιθέτως, το διεθνές κύκλωμα εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading scheme) είχε στη διάθεσή του ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών.