Πολιτική

Εννέα έως 12 δισ. στην πραγματική οικονομία εντός του 2016


 «Είναι νωρίς να κηρύξουμε το οριστικό τέλος της κρίσης. Όμως είναι ασφαλές να πούμε ότι μπαίνουμε σ' ένα ξέφωτο, ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα", δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», όταν ερωτάται για την επομένη της επικείμενης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα κεντρική θέση κατέχουν οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

O  κ. Δραγασάκης εκτιμά πως οι πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία εντός του 2016 θα κυμανθούν μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πόροι του ΠΔΕ ύψους 6,7 δισ. ευρώ, η εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και η συμμετοχή στο QE.

Αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση, άμεσα η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί 2,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά την 21η Ιουλίου -που θα έχουν αποπληρωθεί ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ που κατέχει το ευρωσύστημα- το ποσό θα διευρυνθεί σε 3,7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τονίζει πως οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την επαναφορά του waiver.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλάει για ένα «επενδυτικό σοκ» που χρειάζεται η Ελλάδα, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, που θα προέλθει αφενός από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αφετέρου από την «εργαλειοθήκη της ανάπτυξης» που περιλαμβάνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών και μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων.

Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης αποκαλύπτει την ανάπτυξη ενός πλέγματος πέντε νομοσχεδίων κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος, τα οποία θα αφορούν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος (θα μπορούν να καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας για οικονομικά εγκλήματα) και την αναθεώρηση του νόμου για την «ποινική συνδιαλλαγή», που θα δίνει την ευχέρεια σε κάποιον που κατηγορείται για οικονομικό έγκλημα να επιστρέφει χρήματα που έχει αποκομίσει και να αντιμετωπίζει ελαφρότερες ποινές.

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «για την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή», και προσθέτει ότι στον νέο σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου κεντρική θέση θα έχουν οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη και το ξαναχτίσιμο του κοινωνικού κράτους.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία λύση που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή η ρύθμιση θα πρέπει να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο. Όπως εξάλλου σημειώνει, η συμφωνία θα πρέπει να πληροί και το κριτήριο της κοινωνικής βιωσιμότητας, δηλαδή, να όχι μόνο το βιώσιμο χρέος αλλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και η εξασφάλιση πόρων για την στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας και της κοινωνικής προστασίας, με μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους. Αναγκαίο κριτήριο είναι, τονίζει, και η μακροχρόνια βιωσιμότητα, δηλαδή η θωράκιση της χώρας από μελλοντικούς κινδύνους, που μπορεί να προέλθουν είτε από αύξηση των επιτοκίων είτε από πτώση του ΑΕΠ αλλά και η δεσμευτικότητα, δηλαδή οι ρυθμίσεις να μην περιορίζονται σε αόριστες υποσχέσεις όπως στο παρελθόν, αλλά να αποτελούν έναν δεσμευτικό "οδικό χάρτη" που θα είναι σαφές από πριν, τι και πότε θα γίνει. Θα πρέπει επίσης οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις να μην εξαρτώνται από τη θέληση του κάθε ευρωπαϊκού παράγοντα, την όποια σύνθεση του Eurogroup, αλλά να καθορίζονται από αντικειμενικούς και σαφώς καθορισμένους και συμφωνημένους δείκτες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις