Ελλάδα

Ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας


Τουρισμός, ακίνητα, υποδομές, δίκτυα, υπηρεσίες είναι μερικά από τα πεδία στα οποία η Κίνα ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε σε σημερινή εσπερίδα που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την Ανασυγκρότηση με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, με θέμα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ειδικά στο πεδίο του τουρισμού, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενδυνάμωσης των τουριστικών ροών από την Κίνα προς την Ελλάδα, καθώς, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του ελληνο-κινεζικού επιμελητηρίου, Γιώργος Βερνίκος, η χορήγηση κάρτας Visa σε Κινέζους αυξήθηκε το 2018 κατά 28%, φτάνοντας τις 115.000. Υπολογίζεται ότι διπλάσιος είναι ο αριθμός των ταξιδιωτών που ήλθαν Ελλάδα, όπως ανάφερε ο κ. Βερνίκος.

Ιδιαίτερα σημαντικός καταγράφεται και ο αριθμός των Κινέζων που απέκτησαν Golden Visa, φτάνοντας τους 1521, όταν ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 3,154 - ενδεικτικό της κατεύθυνσης των κινέζων επενδυτών και στο χώρο της διαχείρισης ακινήτων.

Καθόλου αμελητέα δεν είναι και η οικονομική συνεργασία της Κίνας με την ΕΕ, καθώς όπως τόνισε ο Αγγελος Παγκράτης, υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή οικονομική διπλωματία στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης, ο ημερήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών Κίνας και ΕΕ υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, μόλις 2% των συνολικών επενδύσεων στην ΕΕ, υπολογίζεται ότι προέρχονται από Κινέζους επενδυτές, ενδεικτικό και των περιθωρίων που υπάρχουν για βελτίωση.