Αγορές

Ενισχυμένες οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ να μιλά, χθες για πιθανή νέα μείωση επιτοκίων, ενώ ξεκίνησαν θετικά τα "προεόρτια" των εμπορικών σινο-αμερικάνικων συνομιλιών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς, αύριο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα ανοίξουν νέο κύκλο εμπορικών διαπραγματεύσεων, στην Ουάσινγκτον. Ωθηση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να δώσει η αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων ύψους 10 δισ. δολάρια, ανά έτος, που προτείνουν αξιωματούχοι του Πεκίνου. Ο επικεφαλής εμπορικός διαπραγματευτής και ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λιου Χε, θα βρεθεί για διήμερες συνομιλίες τις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει, τον επιτετραμμένο διαπραγματευτή του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Λάιτιζερ και τον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ενώ αν όλα κυλήσουν ομαλά θα συναντήσει και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, χθες εκπρόσωποι του Αμερικανικού υπουργείου εσωτερικών ανακοίνωσαν πως θα επιβληθούν περιορισμοί στις θεωρήσεις εισόδου σε Κινέζους αξιωματούχους της που κατηγορούνται για καταπίεση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Ο υπουργός Μάικ Πομπέο επισήμανε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια των κυρώσεων σε 28 κινέζικές εταιρείες που κατηγορούνται για τον ίδιο λόγο.

Χθες, ο πρόεδρος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Jerome Powell, ανέφερε πως η Federal Reserve είναι ανοικτή σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας πως η επέκταση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί. Μαζί του φέρεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος της Fed Σικάγο, Charles Evans, ο οποίος επισήμανε πως οι πιθανές νέες περικοπές στα επιτόκια θα μπορούσαν να αποτελέσουν δικλείδα ασφαλείας ενάντια στις επιβραδυντικές τάσεις στην οικονομία και θα ενίσχυαν τον πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πεκίνο προωθεί σχέδιο νόμου για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσφέροντας στις επιχειρήσεις, μία σειρά εγγυήσεων όταν αυτές επενδύουν και αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός της κινεζικής οικονομίας.

Στα εσωτερικά ζητήματα της Ευρώπης, νέα μείωση στα επιτόκια βλέπει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σημειώνοντας πως οι παρενέργειες της νομισματικής πολιτικής αρχίζουν να γίνονται πιο απτές.

Όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιον για το Brexit ,Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η επίτευξη συμφωνίας εξόδου με τη Βρετανία είναι «πολύ δύσκολη, αλλά δυνατή».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 380.22 μονάδες, κερδίζοντας 0.40%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,461.65 μονάδες, με άνοδο 0.84%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7,168.61 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.36%.

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 12,095.13 μονάδες, με άλμα 1.04%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,499.14 μονάδες, ενισχύθηκε 0.78%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 21,539.50 μονάδες, με κέρδη 0.62%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,989 μονάδες, κινούμενος ανοδικά κατά 0.55%.