Πολιτική

Ενισχύεται ο δικομματισμός- Κίνδυνος «διάλυσης» για τα μικρά κόμματα


Κλυδωνισμοί στις ΚΟ μικρών κομμάτων, τα οποία βαίνουν σε φάση αποδυνάμωσης. Τι σημαίνει αυτό για το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Σε τροχιά αναδιάταξης βρίσκεται το πολιτικό σύστημα της χώρας, με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες «μικρών» κομμάτων να παρουσιάζουν διαλυτικές τάσεις και τον δικομματισμό-που τη δεδομένη στιγμή εκφράζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- να εμφανίζει προοπτικές ενίσχυσης.

Η χώρα έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική, όπου σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει μια άκρως σημαντική ειδοποιός διαφορά. Ο διαχωρισμός παρατάξεων σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, το πλαίσιο δηλαδή με το οποίο πορεύτηκε το ελληνικό πολιτικό σύστημα από το 2010 και μετά, έχει ατονήσει, σχεδόν εξασθενήσει. Η αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας και ιδεολογικού στίγματος, που δεν θα εμπεριέχει το «σπέρμα» του αντιμνημονίου, αποτελεί το μέγα ζητούμενο για τα μικρά κόμματα, όπως η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, ενώ υψηλού βεληνεκούς εθνικά θέματα όπως το Σκοπιανό, δημιουργούν τριγμούς στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τα φαινόμενα διάλυσης, με βουλευτές να αποχωρούν από τις ΚΟ και άλλους να βρίσκονται στο δρόμο της «φυγής», προς αναζήτηση άλλης πολιτικής στέγης, 
Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι ουσιαστικά πολιτικοί αλλά και πρακτικοί, καθώς αν δεν μπει «φρένο» στις εν εξελίξει ή επερχόμενες διαρροές, τότε οι ΚΟ θα βρεθούν εκτός του επίσημου πλαισίου αναγνώρισης από τη Βουλή και επί της ουσίας θα είναι ανενεργές. Πρόκειται για σενάριο, το οποίο δεν απέχει από την πολιτική πραγματικότητα-όπως αυτή καταγράφεται το τελευταίο διάστημα- και λειτουργεί επ’ ωφελεία των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που θα απορροφήσουν την πλειοψηφία των «ανταρτών» βουλευτών.

Σε άμεσο κίνδυνο η ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων

Σε άμεσο κίνδυνο απενεργοποίησης βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωσης Κεντρώων μετά την ανεξαρτητοποίηση του Αριστείδη Φωκά και την διαφαινόμενη αποχώρηση και του Γιάννη Σαρίδη. Αν ο τελευταίος ανεξαρτητοποιηθεί τότε η ΚΟ του κόμματος θα απομείνει με τέσσερις βουλευτές, κάτω από το ελάχιστο όριο των πέντε, που κατά τον Κανονισμό της Βουλής απαιτείται, για την λειτουργία κοινοβουλευτικής ομάδας. Επακόλουθο αυτού είναι ο Βασίλης Λεβέντης να απωλέσει τον τίτλο του αρχηγού ΚΟ και το δικαίωμα τοποθέτησης σε σχετικές συνεδριάσεις,  ενώ το κόμμα θα χάσει τα γραφεία του στην Βουλή κτλ.

Οι τριγμοί σε Ποτάμι και ΑΝΕΛ

Στη ζώνη του κινδύνου βρίσκεται και το Ποτάμι, καθώς δύο βουλευτές του, οι Ψαριανός και Αμυράς, «φλερτάρουν» έντονα με τη Νέα Δημοκρατία και είναι πιθανό εντός του επόμενου διαστήματος να προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίησή τους. Το Σκοπιανό και δη η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με συνέπεια τα σενάρια για ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών να έχουν φουντώσει το τελευταίο διάστημα.

Ο Πάνος Καμμένος θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ΚΟ, αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, καλώντας άπαντες να την καταψηφίσουν. Ωστόσο, εμφανίζονται αρκετοί απείθαρχοι βουλευτές, που διαφωνούν κυρίως με το σκεπτικό Καμμένου, να «ρίξει» την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό. 

Νώντας Βλάχος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα