Χρηστικά

ΕΝΦΙΑ: Ερχονται μειώσεις συντελεστών και εκπτώσεις – Τι αλλάζει


Αντιστάθμισμα στις επιβαρύνσεις από αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Ενώ η αναπροσαρμογή  των αντικειμενικών αξιών αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν από την επόμενη χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να αντισταθμίσει αυτή την επιβάρυνση με μειώσεις στους συντελεστές και με μεγαλύτερες εκπτώσεις-απαλλαγές.

Δημοσιονομικό πρόβλημα δεν θα προκύψει, καθώς τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από ΕΝΦΙΑ αυξάνονται με την ένταξη πολλών νέων περιοχών. Δημιουργείται δηλαδή “δημοσιονομικός χώρος” για μειώσεις και εκπτώσεις, οι οποίες θα καλυφθούν τελικά από τις “υπερεισπράξεις”, χωρις να υπάρξει απόκλιση από τα προϋπολογισθέντα συνολικά έσοδα ΕΝΦΙΑ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ουσιαστικά έναν “νέο” ΕΝΦΙΑ, με

  • Διαφοροποιημένες κλίμακες
  • Χαμηλότερους συντελεστές φόρου
  • Μεγαλύτερες εκπτώσεις
  • Αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι οι νέες διατάτάξεις θα ψηφιστούν εντός του έτους και θα ισχύσουν από το 2022.

Προαναγγελία Σκυλακάκη

Την αλλαγή στους συντελεστές επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1. Οπως είπε, έχει ήδη δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για παρέμβαση στον φόρο, δεδομένου ότι προστέθηκαν πολλές περιοχές που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ και έτσι αυξήθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα.

Σύμφωνα με διαρροές από το ΥΠΟΙΚ που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022, για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από 30% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για ακίνητη περιουσία 80.000 έως 100.000 ευρώ.

Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%. Από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα