Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Μειώσεις, αλλά και αυξήσεις λόγω νέων αντικειμενικών


Σημαντικά αυξημένες αναμένονται οι νέες αντικειμενικές αξίες, βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν 7 εκ. ιδιοκτήτες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα», που καταγράφει τις πληροφορίες ιδιωτών εκτιμητών, αναμένονται αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές οι οποίες σε μέσα επίπεδα θα κινούνται στο 20% καθώς από τον Ιούλιο του 2018 που έγινε τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε πολλές περιοχές έχουν κάνει άλμα ενώ θα ξεπερνούν το 20% ή ακόμα και το 30% ειδικά στο κέντρο και στα νότια προάστια της Αθήνας αλλά και στη Θεσσαλονίκη και σε νησιά.

Οι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αξίες σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο και οι προτάσεις τους θα περάσουν από το φίλτρο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όλα συγκλίνουν στο ότι οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου του 2021 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα είναι αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις περιοχές που σήμερα είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών ενώ νέος χάρτης θα δείξει και μειώσεις σε ορισμένες περιοχές κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες, αναμένεται κατά περίπτωση να είναι μειωμένος κατά 10% με 15% για σε σχέση με το 2019, ενώ για ορισμένους η μείωση θα είναι μικρότερη, της τάξης του 5%.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και στην περίπτωση που αυξηθεί η αξία των ακινήτων τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο καθώς διαθέτουν ακριβά ακίνητα σε περιοχές που σήμερα δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα.

Ειδικότερα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης, είτε θα παραμείνει αμετάβλητη, είτε θα μειωθεί, είτε θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό της αύξησης δεν θα προκαλέσει αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου. 

Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα πάνω από 30%. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αντισταθμιστεί από την μεταβολή που θα υπάρξει στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.200 ευρώ, η οποία θα αυξηθεί στα 2.800 ευρώ το τ.μ. θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 7,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αντί για 6 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Μια τέτοια μεταβολή δεν μπορεί να καλυφθεί από την έκπτωση.

Ανατροπές στη φορολογική τους επιβάρυνσης θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε 2.900 περιοχές, οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού. Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ, μπαίνουν για παράδειγμα τα ακριβά νησιά των Κυκλάδων  (Μύκονος, Σαντορίνη, Άνδρος, Πάρος) όπου βίλες πωλούνται σε υπέρογκες τιμές αλλά ο ΕΝΦΙΑ είναι πενιχρός. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί βίλα 550 τ.μ στη Μύκονο που πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1010 ευρώ ετησίως.

Ετικέτες ΕΝΦΙΑ