Χρηστικά

ΕΝΦΙΑ: Η ώρα των εκκαθαριστικών – Οι δικαιούχοι εκπτώσεων και οι φετινοί «χαμένοι»


Αναρτώνται τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν αυξημένο φόρο

Από ώρα σε ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει στην ψηφιακή της πλατφόρμα, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αφορούν περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά  θα πρέπει εξοφληθούν είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Τη φετινή χρονιά, όπως και τις προηγούμενες, υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που λογίζονται ως «ευνοημένοι» σε σχέση με άλλους, καθώς δικαιούνται έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, βάσει της ισχύουσας φορολογίας. Αντιθέτως στους φετινούς χαμένους συγκαταλέγονται όσοι ιδιοκτήτες είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους το 2022.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, καθώς το ποσό του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων θα είναι το ίδιο με πέρυσι.

Οι δικαιούχοι έκπτωσης 50% και πλήρους απαλλαγής

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Οι φετινοί «χαμένοι»

Στους χαμένους της φετινής χρονιάς, αυτούς δηλαδή που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας αυξημένο ΕΝΦΙΑ, είναι οι ιδιοκτήτες που είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους το 2022. Οσοι, δηλαδή, την περασμένη χρονιά είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) είτε πώλησαν είτε μεταβίβασαν με δωρεές ακίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων.

H ΑΑΔΕ, πάντως, δίνει τη δυνατότητα σε φορολογούμενους να «κερδίσουν» εκπτώσεις και απαλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έως τις 30 Ιουνίου με βάση τις οποίες θα γίνει επανυπολογισμός του λογαριασμού δίνει η ΑΑΔΕ

Επίσης αυξημένο φόρο θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες που έχασαν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον φόρο αυτό, λόγω αύξησης του οικογενειακού εισοδήματός τους πάνω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση των απαλλαγών αυτών, δηλαδή τις 9.000 ευρώ.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα