Χρηστικά

«Ενεργειακός Τειρεσίας» από ΥΠΕΝ και παρόχους ρεύματος -Πώς θα λειτουργεί


Στρατηγικοί κακοπληρωτές που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο θα είναι οι βασικοί στόχοι του νέου συστήματος

Μέτρα για την αντιμετώπιση των ενεργειακών «τουριστών», δηλαδή των καταναλωτών-στρατηγικών κακοπληρωτών που  μετακινούνται από τον ένα προμηθευτή ενέργειας στον άλλο, αφήνοντας συνεχώς χρέη, προετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας.

Το κυριότερο εκ των μέτρων είναι η εφαρμογή του λεγόμενου ενεργειακού «Τειρεσία», ενός ηλεκτρονικού συστήματος που θα καταγράφει τις μετακινήσεις των κακοπληρωτών-καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο και τις οφειλές που αφήνουν. Ακολουθώντας τα πρότυπα του αντίστοιχου «Τειρεσία» που έχουν οι τράπεζες, μέσω του εν λόγου μηχανισμού οι πάροχοι ενέργειας θα προειδοποιούνται στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος πελάτης έχει προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να αρνηθεί τη σύναψη συμβολαίου μαζί του

Ο ενεργειακός «Τειρεσίας» είναι ένα μέτρο το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και καιρό, ωστόσο, δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή. Πλέον, με τη ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους ενέργειας να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, κρίνεται απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή, πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Τα χρέη στην αγορά προμήθειας υπολογίζονται σε 1 δισ.ευρώ και ένα σημαντικό ποσοστό προέρχεται από τους «ενεργειακούς τουρίστες». Τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί από τους «ενεργειακούς τουρίστες» κυμαίνονται στα 400 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, διογκώθηκε κατά την ενεργειακή κρίση και συνεχίζει να ταλανίζει τους παρόχους, οι οποίοι το έχουν επισημάνει εδώ και καιρό στο υπουργείο Ενέργειας. Επί της ουσίας έχει προκύψει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών στο πεδίο ενέργειας, που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Υπάρχει, επίσης, και ένα ποσοστό καταναλωτών που μπαίνει σε διακανονισμούς, προκειμένου να αποπληρώσει σταδιακά τις οφειλές του, ανεβάζοντας, πάντως, και μ’ αυτή τη συνθήκη, τον πήχη των χρεών προς τους προμηθευτές ενέργειας. 

Ρήτρα αναπροσαρμογής και αποφάσεις για μέτρα στήριξης

Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Επιπροσθέτως, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αποφάσεις για το πλαίσιο που θα ισχύει ως προς τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο, όποτε λήγει η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού που εφαρμόζεται από πέρυσι το καλοκαίρι. Είναι πιθανό οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα