Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 700 δισ ο λογαριασμός για την Ευρώπη – Το κόστος για την Ελλάδα


"Βαρύ" το τίμημα που πληρώνει και η Ελλάδα από την ενεργειακή κρίση

Σε δυσθεώρητα ύψη, όπως άλλωστε, αναμενόταν έχει αναρριχηθεί ο «λογαριασμός» που προκύπτει από την ενεργειακή κρίση και καλείται να πληρώσει η Ευρώπη. Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν ξοδέψει πάνω από 700 δις.ευρώ για καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες αλλά για να στηρίξου οικονομικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την κρίση.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτο Bruegel, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμεύσει και δαπανήσει κεφάλαια ύψους 600 δισ.ευρώ για τα μέτρα στήριξης.

Την πρωτοκαθεδρία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει η Γερμανία με 7,40% και αυτό συνέβη εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης που είχε η χώρα από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και το πρόγραμμα μαμούθ που εξήγγειλε για τη διάσωση του εγχώριου ενεργειακού «γίγαντα» Uniper. Ακολουθούν η Μάλτα με 7% και η Λιθουανία με 6,58%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, έχοντας λάβει μέτρα ύψους 10,5 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 5,74% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για το 2023 1 δισ.ευρώ, το οποίο θα αφορά τις επιδοτήσεις στην ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή κρίση είναι ισοδύναμη με το πρόγραμμα κοινής έκδοσης ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομίας της περιοχής στη διάρκεια της πανδημίας. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα