Αγορές

Energean: Aύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 60.000 βαρέλια


Αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στο επίπεδο των 60-70.000 βαρελιών αναμένει η Energean για το 2022 (έναντι 41.000 το 2021) καθώς από το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το 2021 προήλθε από την Αίγυπτο με ημερήσια παραγωγή λίγο πάνω από τις 29.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Περί τις 10.000 βαρέλια έδωσε η Ιταλία και κάτι λιγότερο από 1.000 βαρέλια τα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα. Σημειώνεται ότι η παραγωγή από την περιοχή των Βαλκανίων (Πρίνος Καβάλας και Κροατία) το 2021 διαμορφώθηκε στα 1.300 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, στη διάρκεια του 2021, τα έσοδα του ομίλου ήταν της τάξης των 495 εκατ. δολαρίων και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 202,9 εκατ. δολάρια. Επίσης, ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 359,3 εκατ. δολαρίων.

Σχολιάζοντας τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς που έφυγε, ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

«Το 2021 ήταν ένα εξαίρετο έτος για την Energean, καθώς επιτύχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το σημαντικότερο από τα project μας που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ, προχωρεί και το FPSO "Energean Power" αναμένεται να είναι έτοιμο για αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη στο τέλος αυτού του τριμήνου. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει μια χρονιά γεμάτη από σημαντικά νέα, όπως είναι η έναρξη του νέου προγράμματος γεωτρήσεων στο Ισραήλ στα μέσα Μαρτίου, η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Καρίς στη διάρκεια του γ' τριμήνου καθώς και η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο στο δ΄ τρίμηνο. Σε συνδυασμό με τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ισραήλ, την Ιταλία και την Ελλάδα, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας για ημερήσια παραγωγή στις 200.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ετήσια έσοδα στα 2 δισεκ. δολάρια και EBITDA στα 1,4 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα