Πολιτική

Ένας αθέατος ενεργειακός πόλεμος


Οι χαμηλές τιμές της ενέργειας φρενάρουν τα σχέδια των ΗΠΑ, να στείλουν το υγροποιημένο φυσικό αέριό τους (LNG) από τα σχιστολιθικά αποθεματικά τους σε οποιοδήποτε λιμάνι σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα, οι χαμηλές τιμές της ενέργειας δεν είναι ότι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν  οι αμερικάνοι παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να γίνουν η εξαγωγική δύναμη  υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο,  μετά την Αυστραλία και το Κατάρ.

ΟΙ μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου της Ασίας δείχνουν σημάδια οικονομικής αδυναμίας καθώς οι εθνικές τους οικονομίες επιβραδύνονται. Η Ιαπωνία έχει καταγράψει  μείωση 4,7% της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου . Η Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 7,4% στην ζήτηση LNG μέσα σε ένα χρόνο.

Η Κίνα εισήγαγε 3% λιγότερο LNG κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 .Αλλά και η ζήτηση απο την Ευρώπη έχει περιορισθεί καθώς  δεν έχει ανακάμψει από τα επίπεδα προ της ύφεσης.

Επιπλέον, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,  το φυσικό αέριο έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του...άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο ρώσικος ανταγωνισμός καθώς το αμερικανικό LNG στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πλέον το παιγνίδι αποκτά γεωπολιτικές διαστάσεις καθώς το μείζον θέμα που θα ανακύψει είναι το κατά πόσο οι ευρωπαίοι θέλουν να απεξαρτηθούν απο τις εισαγωγές ενέργειας απο την Ρωσία.Δηλαδή , οι ηγέτες της ΕΕ  θα μπορούσαν να κάνουν μια συνειδητή επιλογή τώρα να ευνοήσουν το LNG αντί το ρωσικό φυσικό αέριο σε μακροπρόθεσμη βάση για το νέο τους ενεργειακό εφοδιασμό.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός "πολέμου τιμών" μεταξύ της Ρωσίας και των αμερικάνων παραγωγών υγροποιημένου αερίου. Αλλά και αυτή η προοπτική δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή καθώς,  είναι αβέβαιο , στην σημερινή συγκυρία, για πόσο καιρό η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κρατήσουν έναν τέτοιο πόλεμο τιμών.

Για την Ρωσία, αυτό θα σήμαινε μείωση κρατικών εσόδων κατά την διάρκεια μιας ύφεσης˙ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα σήμαινε κίνδυνο ανεπαρκούς αξιοποίησης των εγκαταστάσεων εξαγωγής του υγροποιημένου φυσικού αερίου της.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις