Αγορές

Εν αναμονή της Moody’s για έκδοση 10ετούς την Τρίτη


Απόψε η αναβάθμιση στο B3 από τον αμερικανικό οίκο, στις 5 Μαρτίου η έξοδος στην αγορά

Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της εξόδου του Δημοσίου στην αγορά αναμένεται απόψε να πέσει στη θέση του, καθώς ο οίκος Moody’s, ο πλέον αυστηρός έναντι της Ελλάδας, θα αναβαθμίσει, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου τα ελληνικά ομόλογα κατά ένα «σκαλοπάτι».

Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί τόσο την αναβάθμιση απόψε, όσο και την επικείμενη έκδοση 10ετών τίτλων αναφοράς (benchmark), καθώς η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά σταθεροποιείται αρκετά χαμηλότερα από το 3,70%, υποχωρώντας σήμερα στο 3,64%.

Από αυτό το επίπεδο απόδοσης, είναι δυνατή η διάθεση των νέων 10ετών με απόδοση γύρω στο 3,90%, δηλαδή κάτω από το κρίσιμο όριο του 4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένες τράπεζες που θα τρέξουν την έκδοση θα ανοίξουν τα βιβλία για την υποβολή προσφορών την Τρίτη, 5 Μαρτίου.

Πριν, όμως, προχωρήσει το Δημόσιο στην πρώτη «πραγματική» του έξοδο στην αγορά ομολόγων, με ένα μακροπρόθεσμο τίτλο αναφοράς, θα πρέπει και ο οίκος Moody’s να κάνει απόψε τη δική του κίνηση, ανακοινώνοντας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από το B3 στο B2.

Ο αμερικανικός οίκος είναι ο πλέον επιφυλακτικός έναντι της Ελλάδας, διατηρώντας τη βαθμολογία της χώρας στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους άλλους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Το B3 στην κλίμακα της Moody’s απέχει έξι «σκαλοπάτια» από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Οι «παίκτες» της διεθνούς αγοράς ομολόγων περιμένουν μια αναβάθμιση από τη «δύσκολη» Moody’s, ώστε να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι η οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Moody’s έχει προαναγγείλει ότι η Ελλάδα θα αναβαθμισθεί, καθώς διατηρεί εδώ και αρκετό καιρό θετικό outlook στη βαθμολογία. Επιπλέον, ο οίκος εκφράσθηκε θετικά στα τέλη Ιανουαρίου για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη πιστωτικά θετική για τη χώρα.

Η μοναδική επιφύλαξη σε σχέση με την αναμενόμενη κίνηση του οίκου Moody’s αφορά τις δυσκολίες που καταγράφονται στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, κυρίως λόγω της εμπλοκής που σημειωθεί με το νόμο Κατσέλη. Το Euro Working Group άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σήμερα, για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα,  καθώς δεν αποκλείεται να μετατεθεί η σχετική απόφαση του Eurogroup στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Πάντως, εκτιμάται ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα επηρεάσουν δυσμενώς την απόφαση της Moody’s, καθώς αποτελεί κοινό τόπο για τους οίκους αξιολόγησης και τους παράγοντες της αγοράς ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού τη δύσκολη σχέση με τους Ευρωπαίους δανειστές και τελικά οι εμπλοκές της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα ξεπερασθούν.

Διαβάστε επίσης