Επιχειρήσεις

«Εμπροσθοφυλακή» ο κλάδος Υγείας στην κοινωνική προσφορά


Διαρκής η στήριξη των ευάλωτων ομάδων από Φαρμακευτικές, κλινικές και εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας

Μέσα σε ένα δύσκολα οικονομικό περιβάλλον και μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει χάσει τη δουλειά του και κατά προέκταση την ασφαλιστική του ικανότητα. Επιπροσθέτως ένας ακόμη πιο μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας εργάζεται χωρίς ασφάλεια, ημιαπασχολείται ή πληρώνεται με «ψίχουλα».  Γνωρίζοντας τα σημαντικά αυτά προβλήματα φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, εταιρίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και άλλοι φορείς, έχουν δημιουργήσει δράσεις με στόχο να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Εμβολιασμοί παιδιών, φάρμακα σε ασθενείς, φαγητό στα σχολεία, εκπαίδευση σε μαθητές, περίθαλψη σε νοσούντες ακόμα και στις πιο ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, κοινωνικά φαρμακεία… είναι μερικές μόνο από τις πάρα πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες. 

Από τις πιο ενεργές εταιρείες σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης είναι οι φαρμακευτικές, οι οποίες, πέρα από την τεράστια υπευθυνότητα που συνεπάγεται η κύρια δραστηριότητά τους, φροντίζουν να παρέχουν στον Άνθρωπο και την Κοινωνία πολύ περισσότερα.

Για παράδειγμα η Pfizer, η Bayer και η ELPEN με την Ομάδα Αιγαίου βοηθούν κάθε χρόνο να εξεταστούν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών. 

Η Astellas Pharma Europe Ltd παρέχει την υποστήριξή της στο πρόγραμμα «Action on Fistula» με στόχο να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά 4.500 γυναίκες με μαιευτικό συρίγγιο στην Κένυα έως το 2020. 

Η Janssen Ελλάδος, διέθεσε ένα σημαντικό ποσό προς ΜΚΟ και άλλους φορείς για την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την υλοποίηση δράσεων όπως η αποστολή φαρμάκων μέσω της πρωτοβουλίας του ΣΦΕΕ «Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ – Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διάθεσης». 

Η Sanofi και η LeasePlan Hellas, ένωσαν τις δυνάμεις τους δίνοντας νέα πνοή στο Αισθητικό Δάσος του Υμηττού σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών. 

Η DEMO έχει καταρτίσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προμηθεύοντας δωρεάν με φάρμακα νοσοκομεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικά φαρμακεία. 

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΝΕΞ και της ΒΙΑΝ, επέλεξαν τα ιδρύματα (Παιδικά Χωριά SOS, το Ορφανοτροφείο Ιεράς Μονής Ντουραχάνη, Χελιδωνάκια ,  Κιβωτός Αγάπης, Ορφανοτροφείο Ιεράς Μονής Παναγιάς Καλυβιανής) για να προσφέρουν δώρα αγάπης. 

Η Gilead Sciences στηρίζει τα κορίτσια του Χατζηκυριάκειου  Ιδρύματος με τρεις υποτροφίες που καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες φοιτητριών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών.  

Η Novartis υλοποιεί σειρά δράσεων όπως η εκστρατεία «Αναπνέω», με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προσφέροντας δωρεάν σπιρομετρήσεις, και οι «Μετρήσεις Ζωής», με δωρεάν ελέγχους σε συμπολίτες μας με δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα υγείας. 

Η Merck συμμετέχει στη δράση «προΣfΕΕρουμε», ενώ πρόσφατα συμμετείχε  και στη δράση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής με βασικό μήνυμα «Ένα μπουφάν για κάθε παιδί», η οποία έχει στόχο να δωριστεί ένα μπουφάν σε κάθε ασυνόδευτο προσφυγόπουλο. Επίσης, συμμετέχει στη δράση «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη» της οργάνωσης ΜΠΟΡΟΥΜΕ, όπου έχει προσφέρει πάνω από 3.000 μερίδες φαγητού σε κοινωφελείς οργανισμούς. 

Με κεντρικό σύμβολο το 2017 τη Ροζ Βαλίτσα της “for HER” (εκστρατεία για το καρκίνο του μαστού) η Roche Hellas υπενθυμίζει σε όλες τις γυναίκες πως δεν πρέπει να ξεχνούν την αυτοεξέταση, την επίσκεψη στο γιατρό τους και τις προληπτικές εξετάσεις. 

Η MSD Ελλάδας  υλοποιεί το πρόγραμμα MSD For Mothers, το οποίο πραγματοποιείται στην Ελλάδα από τους Γιατρούς του Κόσμου και ονομάζεται “Μητέρα και Παιδί” και θέτει στο επίκεντρο την προστασία της μητέρας, της εγκύου και των νεογνών και στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες μητρικής φροντίδας για όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ανασφάλιστες γυναίκες, μετακινούμενοι πληθυσμοί πρόσφυγες και μετανάστες).  

Με εταιρικό όραμα «Καλύτερη Υγεία για έναν Καλύτερο Κόσμο», η Mylan Hellas στήριξε, το έργο μη κυβερνητικών οργανισμών που βοηθούν πάνω από 400 παιδιά και οικογένειες σε δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση ενώ, οι εργαζόμενοι της προσέφεραν 150 ώρες εθελοντικής εργασίας, καθώς επίσης τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ),  προσφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό στα σωματεία που έχουν ανάγκη όπως στο «Μαζί για το Παιδί», όπου έδωσαν φάρμακα για την κάλυψη αναγκών 30.000 παιδιών ενώ έκανε δωρεά στο Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας (Ι.Κ.Ε.) για την κάλυψη ιατρικών υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες.

«ΠροΣfΕΕρουμε» στις ευάλωτες ομάδες

«Εθνική Πρωτοβουλία για την υγεία» αποτελεί η κίνηση «προΣfΕΕρουμε» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ), με στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην άμβλυνση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέσω της προσφοράς, αλλά και της εκπαίδευσης. Η πρωτοβουλία καλύπτει τις ανάγκες σε φαρμακευτικά σκευάσματα, υγειονομικά υλικά, είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά σε παιδιά, αλλά και σε άλλες ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες, που φιλοξενούνται σε Δομές και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκπονούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών και εθελοντισμού από κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές του Ε.Ε.Σ., με σκοπό να διαμορφώσουν πρότυπα υγιεινής αγωγής, καθώς και να ενισχύσουν το αίσθημα ευθύνης των ατόμων για την προαγωγή της υγείας τους. 

Στην κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε» συμμετέχουν οι: AbbVie, Angelini, Bayer, Galenica, GenesisPharma, Help, LEO, Merck, Novartis, PharmaserveLilly, Pfizer, Sanofi, Servier, Vianex, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Apivita.

Ο όμιλος ΙΑΣΩ δίπλα στους κατοίκους της Μάνδρας

Ανταποκρινόμενος άμεσα στην ανάγκη μίας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, ο όμιλος ΙΑΣΩ στέκεται ενεργά δίπλα στους πληγέντες κατοίκους της Μάνδρας. Όπως ανακοίνωσε, αναλαμβάνει δωρεάν όλους τους τοκετούς μέχρι και τα τέλη Αυγούστου του 2018 και παρέχει δωρεάν εξετάσεις από Παιδιάτρους σε όλα τα παιδιά της Μάνδρας. 

«Love is in the Hair»

Η κλινική Bergmann Kord έδειξε ακόμη φορά το ευαίσθητο κοινωνικό της πρόσωπο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Λάρισας και το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας διοργάνωσαν την εκδήλωση “Love is in the hair”, όπου το κοινό μπορούσε να χαρίσει τα μαλλιά του σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη, όπως είναι οι καρκινοπαθείς ασθενείς που χάνουν τα μαλλιά τους από τις χημειοθεραπείες.