Πολιτική

Εμπλοκή με τα κόκκινα επιχειρηματικά


Διάσταση απόψεων με τους δανειστές, που εγείρουν θέμα δημοσίων εσόδων. Διεκόπη προσωρινά η διαπραγμάτευση.

Εμπλοκή ανέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.

Διάσταση απόψεων προέκυψε ως προς το ποια χρέη θα μπορούν να «κουρεύονται», ενώ οι εκπρόσωποι των Θεσμών ήγειραν επίσης θέμα δημοσιονομικών επιπτώσεων, εκτιμώντας ότι θα περιορισθούν τα έσοδα του Δημοσίου αν γίνουν ρυθμίσεις σε πολλές δόσεις, καθώς και από το κούρεμα οφειλών προς εφορίες και Ταμεία.

Οι συζητήσεις διεκόπησαν και θα επαναληφθούν στη διάρκεια του επόμενου 15ημέρου, αφού πρώτα η ελληνική πλευρά προσκομίσει στοιχεία και βάσιμες εκτιμήσεις ως προς τη δημοσιονομική επίπτωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Προηγουμένως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο είχε αναγκασθεί να υποχωρήσει, αποδεχόμενο να εξαιρεθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλώνοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Ο φόβος των πολλών δόσεων

Στις σημερινές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δ. οι εκππρόσωποι των Θεσμών εξέφρασαν προβληματισμό για τις επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα εάν το νέο θεσμικό πλαίσο "αξιοποιηθεί" από επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε ρυθμίσεις χρεών με τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Σήμερα εκτιμάται ότι μέσω διαφόρων ρυθμίσεων χρεών εισπράττονται ετησίως περίπου 5 δισ. ευρώ. Η ανησυχία των δανειστών έγκειται στο αν οι ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο σε περισσότερες δόσεις από όσες προβλέπονται στις υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Ετσι, ακόμη κι αν ενταχθούν σε ρύθμιση επιχειρήσεις που τώρα δεν πληρώνουν τίποτα, το αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο ή αρνητικό.

Οι οφειλές για κούρεμα

Πέραν των δημοσιονομικών επιπτώσεων που επικαλούνται οι δανειστές, η διαπραγμάτευση "σκόνταψε" και στο ζήτημα του "κουρέματος" οφειλών. Οι δανειστές είχαν ζητήσει να υπόκεινται σε κούρεμα και τα χρέη από ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) - αν και θεωρούν πρόβλημα το ότι αυτό θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα.

Η  ελληνική πλευρά αντιπρότεινε να κουρεύονται μόνον ΦΠΑ και ΦΜΥ τον οποίο οι επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει/παρακρατήσει - να εξαιρούνται δηλαδή τα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στην εφορία.

 Παράλληλα, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έθεσε θέμα ίσης μεταχείρισης των πιστωτών - να κουρεύονται δηλαδή κατ' αναλογίαν και οι απαιτήσεις των τραπεζών, όπως του Δημοσίου και  των ασφαλιστικών Ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα παραμείνει ανοιχτή για τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες, μέχρι να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των  δανειστών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις