Τράπεζες

Εμπλοκές με τα φθηνά δάνεια, κρίσιμη σύσκεψη κυβέρνησης - τραπεζιτών


Τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Σε μια διευρυμένη τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης και τραπεζιτών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάζονται οι σοβαρές δυσκολίες που έχουν καταγραφεί στην παροχή φθηνής χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την πανδημία και, πρωτίστως, στα προγράμματα φθηνού δανεισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατικές και κοινοτικές εγγυήσεις, που θα μπορούσαν να φέρουν εκταμιεύσεις έως 7 δισ. ευρώ, προσφέροντας μια σημαντική ανάσα στην αγορά.

Στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου (Χρ. Σταϊκούρας, Άδ. Γεωργιάδης, Γ. Τσακίρης), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πέντε εμπορικών τραπεζών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο ζήτημα που έχει ανακύψει και προκαλεί ακόμη και δημόσια ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες είναι ο τρόπος υλοποίησης των προγραμμάτων για την παροχή φθηνών δανείων με εγγυήσεις, το συνολικό ύψος των οποίων φθάνει τα 2 δισ. ευρώ (πρόκειται για κονδύλια του ΕΣΠΑ) και με τη μόχλευση που θα δοθεί από το τραπεζικό σύστημα μπορούν να οδηγήσουν σε εκταμιεύσεις δανείων 7 δισ. ευρώ.

Όμως, ενώ οι αιτήσεις ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί θεαματικά, ξεπερνώντας τις 15.000 για ποσά δανείων άνω των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήματα ανακύπτουν για την έγκριση των χορηγήσεων από τις τράπεζες, με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες, παρότι τα δάνεια είναι κατά 80% εγγυημένα από το κράτος, επιμένουν να «κόβουν» όσους δεν παρέχουν εξασφαλίσεις.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την ενόχληση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι «αν οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους, δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο, είτε νομοθετικό είτε οποιοδήποτε άλλο, που δεν θα αξιοποιήσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους».

Στην τηλεδιάσκεψη, θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή για να μην μειωθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα τραπεζικά κριτήρια, από τη στιγμή που αναλαμβάνουν τον κίνδυνο έστω και για το 20% των δανείων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις