Άμυνα & Διπλωματία

"Εμπλεξε" η Ελλάδα με την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου κατ' εντολήν ΗΠΑ


Σε σύνθετο παζλ εξελίσσεται η υπόθεση με την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές κατόπιν εντολής των ΗΠΑ και τα "αντίποινα" που ακολούθησαν με την κατάσχεση δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, η οποία μετά τον "υπερβάλλοντα ζήλο" που έδειξε αρχικά ενεργώντας για λογαριασμό των ΗΠΑ, τώρα προσπαθεί να απεμπλακεί από την υπόθεση.

Προσπαθώντας να "εξευμενίσει" κάτα κάποιο τρόπο τους Ιρανούς, η Αθήνα παρεμβάλλει τώρα εμπόδια στη μεταφορά του κατασχεθέντος πετρελαίου στις ΗΠΑ, αν και η μισή ποσότητά του έχει μεταφορτωθεί ήδη σε πλοίο που έχει ναυλωθεί προς τούτο και η άλλη μισή πρόκειται να μεταγγισθεί σε ένα δεύτερο, επίσης ναυλωμένο. Λύση  δίνεται και σε δικαστικό επίπεδο: Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του φορτίου. Έτσι, το πετρέλαιο που κατασχέθηκε, πρέπει να επιστραφεί.

Σύμφωνα με τον ναυτιλιακό ιστότοπο «Lloyd's List», οι λιμενικές αρχές του Πειραιά έχουν μπλοκάρει από τις 3 Ιουνίου το δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», ιδιοκτησίας Dynacom του Γ. Προκοπίου,προφανώς κατόπιν αιτήματος του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα από τα δύο πλοία που ναυλώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προκειμένου να μεταφέρει στη Νέα Υόρκη μέρος του κατασχεμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου.

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου δήλωσε στη Lloyd’s List ότι η κράτηση του πλοίου του είναι «100% πολιτική απόφαση». Όπως τόνισε, στους επιθεωρητές δόθηκε εντολή να βρουν ζητήματα που θα δικαιολογούσαν την απαγόρευση απόπλου του δεξαμενόπλοιου. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανόητες» τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στην έκθεση ελέγχου του πλοίου.

Ο ιδιοκτήτης της Dynacom - που έχει αγοράσει επίσης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε «αλλάξει γνώμη» και προσπαθεί να απεμπλακεί μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από ιρανικής πλευράς. «Εχουμε βρεθεί στη μέση», είπε ο κ. Προκοπίου.

Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Dynacom, το «Ice Victory», πρόκειται να δεχθεί το υπόλοιπο φορτίο από το τάνκερ «Lana», όμως κι αυτό έχει μπλοκαριστεί και βρίσκεται εν αναμονή νομικής επανεξέτασης. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο δίπλα στη «Lana» από την 1η Ιουνίου. Το πλοίο «δεν πρόκειται να φορτώσει αν δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα», είπε ο κ. Προκοπίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Euractiv η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να απαντήσουν εάν η κατάσχεση του ρωσικού τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από την Ελλάδα συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ερωτηθείς από το EURACTIV Greece εάν υπήρξε παραβίαση του Κανονισμού 2271/96 του Συμβουλίου, ο οποίος προστατεύει τους φορείς της Ε.Ε. από την εξωεδαφική εφαρμογή των νόμων τρίτων χωρών, αξιωματούχος του Υπουργείου Ναυτιλίας κατέστησε σαφές ότι το Λιμενικό Σώμα εκτελεί διαταγές και δικαστικές αποφάσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. «Δεν εμπλέκεται σε δικαστικές αποφάσεις, απλώς τις εκτελεί», είπε ο αξιωματούχος.

Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του EURACTIV.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα