Άμυνα & Διπλωματία

ΥΠΕΞ: Επιστολές σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία για εμπάργκο οπλων στην Τουρκία


Μετά τις επιστολές για την αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην αποστολή επιστολών προς Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή στους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράνθα Γκονζάλες Λαγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, στις οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, (υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων-κινητήρες).

Διαβάστε επίσης