Οικονομία

Επιμένει το ΔΝΤ για μείωση αφορολόγητου


Δεν είναι μέτρο δημοσιονομικό, αλλά αναπτυξιακό, τονίζει ο Π. Τόμσεν. «Καρφιά» για την αργή μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Στην ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο, το 2020, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί με τους ξένους δανειστές, επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, Πόουλ Τόμσεν, να εμμένει στην άποψη ότι είναι αναγκαία και η ματαιωθείσα μείωση των συντάξεων.

Ο Δανός «τμηματάρχης» Ευρώπης, που έχει την πατρότητα της ιδέας ότι θα πρέπει μετά τη λήξη του μνημονίου να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα δύο μέτρα, επανέλαβε και σήμερα, όπως έχει ήδη τονίσει στο παρελθόν, μέσα από το blog του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ ότι η μείωση αφορολόγητου ορίου και συντάξεων δεν είναι μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά για να δοθεί αναπτυξιακή κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, ο Τόμσεν τόνισε ότι «οι συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί είναι ζωτικής σημασίας, όχι προκειμένου να επιτρέψουν στην Ελλάδα να πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους αυτούς τους οποίους θεωρούμε πολύ φιλόδοξους. Είναι ζωτικής σημασίας αυτές οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να επενδύσει, να προχωρήσει σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, να ανακτήσει μεγάλο μέρος των λειτουργικών δαπανών του κράτους, που έχουν συμπιεστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόσο χαμηλά ώστε να εμποδίζουν την ικανότητα του κράτους να προσφέρει βασικές υπηρεσίες».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν, όμως, και όσα είπε -ή προτίμησε να μην πει...- ο Π. Τόμσεν για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όταν ερωτήθηκε αν οι τράπεζες θα χρειασθούν νέα κεφάλαια, ο Τόμσεν, που είχε εισηγηθεί στο παρελθόν να ενισχυθούν οι τράπεζες με κεφάλαια από το «πακέτο» του τρίτου μνημονίου, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόγραμμα για την Ελλάδα και, ως εκ τούτου, δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για τις τράπεζες, ούτε στις σχετικές συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων.

Έσπευσε, όμως, να υπενθυμίσει ότι για μεγάλη περίοδο «τονίζαμε ότι, λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της μεγάλης συμμετοχής αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων στα κεφάλαια των τραπεζών, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει αξιόπιστη στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα, που θα το ενισχύσει και θα επιτρέψει στις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία».

Χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στη σημερινή στρατηγική της κυβέρνησης, ή σε όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, ο Τόμσεν έριξε… καρφί προς την Αθήνα, λέγοντας: «Δεν θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστη μία στρατηγική, που βασίζεται στην υπόθεση ότι για πάρα πολλά χρόνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα προσπαθεί με αργούς ρυθμούς να μειώσει το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΔΝΤ