Αγορές

Εμεινε από... λάστιχο το ΧΑ - Κέρδη στην Ευρώπη και στη Wall Street


Ερωτηματικά για τη συνέχεια δημιουργεί η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, με τις έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά με αξιόλογα κέρδη και τα ομόλογα της Ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών - "έτρεχαν" σε ρυθμούς μίνι ράλι. Οριακή θετική μεταβολή σημείωσε ο ΓΔ, οι τράπεζες έχασαν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και τελικά "κοκκίνισαν". Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 'α τριμήνου από μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, που μπορεί να δώσουν "καύσιμα" στην αγορά για να κινηθεί σε τροχιά ανάκαμψης.

Πολύ καλύτερη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικού αγωγού. Στο +2,15% ο DAX, άλμα +2,50% πραγματοποίησε ο γαλλικός CAC40, άνοδο 1,45% σημειώνει ο βρετανικός FT-100. Εντυπωσιακές επιδόσεις στο ρωσικό χρηματιστήριο, όπου ο δείκτης μετοχών σε ξένο νόμισμα (RTSI) ενισχύεται κατά 3,30%.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη Wall Street, που έχει να αποτιμήσει τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 8,3% τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις. Ο Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες και στη συνέχεια κινήθηκε ανοδικά. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο +1%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί (-0,35%).

Απειλή ο πληθωρισμός

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις αγορές ομολόγων και commodities. Τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης που ενισχύονταν το πρωί με μεγάλη άνοδο τιμών/πτώση αποδόσεων, βρέθηκαν στη συνέχεια "στην πρέσα", χάνοντας τα κέρδη. 

Στις αγορές ενεργειακών προϊόντων αποτυπώνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη του "πολέμου των αγωγών" και τον ομαλό εφοδιασμό της κεντροδυτικής Ευρώπης. Η τιμή του φυσικού αερίου πήγε το πρωϊ +5% στα 104,7 ευρώ και τώρα υποχωρεί στα 94 (-4,8%). Το brent ανεβαίνει στα 107,4 δολάρια  (+4,7%)

Ορατές απειλές για τις αγορές παραμένουν ο υψηλός πληθωρισμός, οι αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων και η σταδιακή "αφαίμαξη" ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε σήμερα νέο ρεκόρ πληθωρισμού, στις ΗΠΑ τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά, ενώ  στην Ελλάδα ο ΔΤΚ σημείωσε ρεκόρ 28 ετών.

Το χρηματιστήριο ξεπέρασε γρήγορα το μικρό σοκ από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινωθούν αύριο και στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI, που μπορεί να προκαλέσει εισροές κεφαλαίων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές απώλειες στις τράπεζες, οι οποίες διευρύνθηκαν γρήγορα. Μετά το πρώτο ημίωρο εκδηλώθηκε ισχυρή ανοδική αντίδραση. Πιέσεις εκδηλώθηκαν στο κλείσιμο με αυξημένη προσφορά. Ο ημερήσιος τζίρος ήταν 79 εκατ. ευρώ, συν 7,1 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,91% στις 877,25 μονάδες και τερμάτισε στις 862,66 με άνοδο 0,21%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε υψηλό +2,01% και έκλεισε -0,17%, στις 2.072,23 μονάδες. Ανοδο 1,28% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,27% μέχρι +2,50%και τερμάτισε με απώλειες 1,02%. Θετικό πρόσημο διατήρησε μόνο η Πειραιώς (+1%). Στο κόκκινο Attica Bank -3,8%, Alpha -2%, Εθνική -1,2%, Eurobank -0,8%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο με άλμα +5,1%. Ακολούθησαν Σαράντης +3%, Quest +2,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,8%, ΕλβάλΧαλκόρ +1,6%, ΕΛΠΕ και Motor Oil +1,4%, Τιτάν +1,2%, Coca-Cola +0,5%.

Με απώλειες Jumbo -1,4%, ΟΠΑΠ -1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,6%.

Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι: Κέκροψ +7,6%, Lavipharm +7,5%, Ιντρακάτ +7,3%, Cenergy +5,3%, Παπουτσάνης +4,4%,  Μοτοδυναμική +4,1%, Ιντεάλ +3,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα